HOME

Sønderborg er noget særligt

Det handler om at gøre en forskel. Det gør man i Sønderborg. Med ZERObutik og hele ProjectZero kan Sønderborg markere handling - frem for snak. HOME går forrest med et 35 % lavere el-forbrug.

"Jeg gik ind i det her for at være med til at markere, at vi her i Sønderborg er klar til at gøre en særlig indsats - også for klimaet, " starter Merete Lund Brock, da hun viser rundt i sin butik. Hun opfordrer alle øvrige butikker i området til at gå med.

"Få startet op, for i bund og grund er det nemt. Man kan bryste sig af at gøre en forskel - og så kan man tjene lidt penge. Der er ikke nogen grund til ikke at blive ZERObutik," lyder det klare budskab.

Belysning var den store synder

Ved hjælp fra Syd Energi blev hele butikken gennemgået, og det var især belysningen og de mange halogenspots, som var det oplagte indsatsområde. "Vi har udskiftet belysningen til LED-pærer. Udgiften var omkring 12.000 kr. Om halvandet år er pengene tjent hjem, og nu slipper vi for at skulle skifte halogenspots hele tiden."

Sporten at spare

Merete fortæller, at der efterhånden er gået lidt sport i at finde besparelserne. "Mine medarbejdere griner lidt af mig, men de har respekt for det, vi har nået. Siden februar har vi sparet ca. 35 % på elregningen, og i sidste måned sparede vi 41 %. Det er vel og mærke ud af et årligt elforbrug på 24.000 kr."

Stort og småt i butikken er gået igennem. Serveren slukkes om natten sammen med det øvrige IT-udstyr, opvaskemaskinen kører kun to gange om ugen i stedet for hver dag. Serveren droppes snart til fordel for webhotel, og sådan bliver det ved.

"Jeg fandt en gammel mobiloplader i stikket, som jeg ikke har brugt i flere år. Den alene bruger for 40 kr. strøm om året. Det er ikke så meget, man sparer, men det er da dumt at lade være."

Små skridt og gode historier

Som ZERObutik vil det give yderligere incitament i forhold til salget af området til tilflyttere. "Vitror på, at vi bor i et område, som gør noget særligt. Vi bruger det aktivt i salgsopstilling og annoncering, hvis vi sælger noget klimavenligt. De huse der har gjort noget fra solfanger til køleskab skal fremhæves. Alle de gode historier skal med."

Sådan slutter Merete Lund Brock, som har opfordret hele HOME-kæden til at gå ind i klimakampen.

Fakta om HOME:

• HOME Sønderborg er del af den landsdækkende kæde og ejet af Merete Lund Brock
• HOME Sønderborg har fem ansatte
• Butikken er på 210 kvm, og herfra foregår salget af primært villaer i Sønderborg-området, men også ejerlejligheder, nedlagte landbrug, fritidshuse og af og til projektsalg

20. november 2014HOME v/Merete Lund Brock

Cookiepolitik