Elbiler

Elbiler spiller en vigtig rolle for, at CO2-udledningen inden for transportområdet kan reduceres, fordi elbilerne på sigt vil blive CO2-neutrale. Hvor meget CO2 elbilerne udleder kommer an på, hvordan den strøm som oplader elbilen bliver produceret. Hvis elbilen oplades af strøm, som er produceret af f.eks. vindmøller og solceller, vil elbilerne være CO2-neutrale.

Sådan fungere elbiler

Elbiler ligner umiddelbart en traditionel bil, men elbilen er opbygget mere enkelt. I grove træk består en elbil af et Lithium-ion batteri, et ladeappart og en elmotor, som driver elbilen frem. Elmotorens mere simple opbygning gør, at elbilen ikke har så mange bevægelige dele, hvilket betyder færre omkostninger til vedligeholdelse af elbilen.

Størrelsen på batteriet afgør, hvor langt elbilen kører på en opladning. Men hastighed, kørestil og vejrforhold har indflydelse på, hvor langt der i sidste ende kan køres på en opladning – ligesom vi kender fra den konventionelle bil. For at oplade elbilens batteri skal der benyttes en ladestander. Den kan være installeret i ens eget hjem, eller man kan bruge nogle af de mere end 1600 ladestandere i Danmark.

Den teknologiske udvikling

Teknologien er ikke ny, da der allerede tilbage i 1890’erne kunne købes elbiler. Bilerne var meget populære, fordi elbilens begrænsede rækkevidde ikke var en hindring dengang. Efterhånden som kravene til rækkevidden blev øget, kom den konventionelle bil mere i spil, og produktion af elbilen stoppede i 1938. I Danmark startede produktionen af den afgiftsfrie Ellert i 1980’erne.

Efter lithium-ion batteriets opfindelse og udvikling er elbilen igen blevet et relevant alternativ til den konventionelle elbil. Men udfordringen er batteriernes høje pris, som gør elbilerne dyrere end de konventionelle biler. I takt med at teknologien videreudvikles på batterierne, vil prisen dog falde og rækkevidden øges.

Elbiler i Sønderborg-området

I 2015 havde Sønderborg-området 100 elbiler, og 9 ladestandere.

ladekortet.dk, kan du finde din nærmeste ladestander.

6 grunde til at elske elbilen

  • Elbilen forurener mindre end den konventionelle bil
  • Elbilen kan bruge CO2-neutral strøm fra vedvarende energikilder
  • Elbilen kan være med til at gøre personkørsel CO2-neutralt
  • Elbilen er mere energieffektiv end den konventionelle bil
  • Elbilen er billigere i vedligeholdelse
  • Elbilen er lydsvag

Cookiepolitik