Gasbusser

I 2017 valgte Sønderborg Kommune at erstatte de gamle dieselbusserne med gasbusser for at reducere CO2-udledningen fra den kollektive transport.

Ved omlægningen fra en million liter diesel til certificeret biogas reduceres CO2-udledningen fra kommunens busser fra ca. 2.600 tons CO2 om året til et rent nul. I forbindelse med indkøbet af de nye gasbusser er der blevet etableret en gasfyldestation i Ragebøl og en mindre fyldestation i Nordborg. I 2017 er fyldestationen i Ragebøl den hidtil største i Danmark og kan betjene 50 busser samtidigt.

Mange fordele med de nye busser

Ud over CO2-reduktionen er der flere fordele ved at udskifte de tidligere dieseldrevene busser med gasbusser. Gasbusserne støjer mindre, og brændstoffet er billigere end diesel. Ved at erstatte diesel med biogas udledes der også færre skadelige sundshedsskadelige partikler.

De i alt 39 gasbusser er indrettet, så der er plads til 4 cykler. Passagerne har derfor mulighed for at cykle til arbejde og tage bussen hjem, hvis det regner om eftermiddagen. Desuden har busserne ikke længere trapper, og indstigningen sker i samme højde som fortovet.

Det gør det lettere for både kørestolsbrugere, gangbesværende og passagerer med barnevogn eller cykel at stige ombord i bussen.

Busserne er en del af SmartEnCity projektet.

 

Hvad er biogas?

Biogas er en gas, som produceres i store fælles biogasanlæg, hvorefter gassen bliver renset og derefter sendt ud i vores naturgasnet. Efter Biogassen er renset er den ligeså ren som almindelig naturgas og kan bruges til industriprocesser, gaskomfur, opvarmning, eller ligesom i Sønderborg til grøn transport. Biogas produceres i en biologisk forgæringsproces, hvor biomasse som gylle, grønt affald, industriaffald og andet biologisk affald forgæres indtil der dannes biogas.

Der er planer om at etablere et biogasanlæg i Sønderborg Kommune, som betyder at biogassen på sigt produceres lokalt.

Cookiepolitik