SmartEnCity

Sønderborg er en del af SmartEnCity projektet, der støttes finasielt af den Europæiske Union’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram.

35 partnere fra 6 forskellige lande, der ønsker sammen at gøre smarte CO2-neutrale byer en realitet i Europa. Sønderborg er blandt de tre første byer der bliver demonstrationsbyer, sammen med Vitoria-Gasteiz og Tartu.

SmartEnCity har til hensigt at udvikle strategier, der kan kopieres i andre små og mellemstore byer i hele Europa for at reducere energiforbrug og maksimere brugen af vedvarende energikilder. Aktiviteterne dækker bl.a. energirenovering af ældre boliger, integrere infrastruktur, bæredygtig transport og brugen af informations- og kommunikationsteknologier.

SmartEnCity tilgangen vil blive defineret, planlagt og implementeret i de tre demonstrationsbyer Vitoria-Gasteiz i Spanien, Tartu i Estland og Sønderborg i Danmark. Processen vil derefter kopieres til de to følgebyer Lecce i Italien og Asenovgrad i Bulgarien.

"Det er vores vision at lave smarte CO2 neutrale byer, som er mere bæredygtige og inkluderende, forbedrer borgernes livskvalitet samt skaber jobs og velfærd", understreger Francisco Rodríguez Pérez-Curiel, projektleder for SmartEnCity.

Ikke kun for hovedstæder

For at maksimere antallet af europæiske byer, der kan gøre brug af erfaringerne fra projektet, er et SmartEnCity netværk af flere byer sat i værk. Netværket blev officielt lanceret i starten af juni 2016 i Tartu, Estland, hvor fyrtårnsbyerne mødtes med andre interesserede byer fra Baltikum. De diskuterede CO2-neutralitet på tværs af landegrænser, og den gensidige interesse i SmartEnCity netværket.

"Jeg er meget positiv over den modtagelse SmartEnCity netværkets lancering fik i Tartu. Der syntes at være et stort ønske blandt byer for at implementere aktiviteter, der understøtter CO2 neutralitet, og et behov for at dele best practice tilgange mellem Europas mange ambitiøse byer" udtaler Peter Rathje, projektpartner med ansvar for opbygningen af netværket og direktør for Sønderborgs ProjectZero.

Han fortsætter med en stærk appel til alle Europas små og mellemstore byer: "Tilslut jer vores SmartEnCity netværk – man skal ikke være en hovedstad for at blive en europæisk frontløber".

Information om SmartEnCity Netværket

Cookiepolitik