Energimærke

Et energimærke er en obligatorisk del af en ejendoms salgsopstilling, og nu også et krav når du skal have tilskud til energiforbedring. Energimærkningens formål er at motivere til energibesparelse samt for at se de energimæssige udgifter, der er forbundet med ejendommen, altså en form for varedeklaration på huset.

Hvad er et energimærke?

Energimærket er et dokument, der vurderer en bygnings energiforbrug og dermed fortæller hvor energieffektiv boligen er. Bygningen får tildelt en energiprofil efter en skala fra A2020, som er er det mest energieffektive prædikat. til G der er den laveste prædikat. Når man er søger efter hus eller en lejlighed, kan man således sammenligne forskellige boligers energieffektivitet ved at aflæse energimærket.

Hvor længe er et energimærke gyldigt?

Energimærkets gyldighed varer op til 10 år fra udstedelsesdagen, uafhængig af ældre energimærkningsrapporter. Energimærkningen må gerne genbruges når boligen skal sælges videre – dog inden for gyldighedsperioden. Det er her købers ansvar at forny boligens energimærkning. Det er værd at tage i betragtning, at energimærkningen mister sin gyldighed, såfremt man bygger om eller foretager ændringer i et omfang, der påvirker boligens energiforbrug. 

Hvad koster et energimærke?

Siden 2018 har Energistyrelsen fastsat en max pris på 6.023 kr. til 7.227 kr. alt efter boligens størrelse. Prisen indeksreguleres hvert år pr. 1. januar og starter fra omkring 3.500 kr. Energistyrelsen vurderer, at prisen for en energirammeberegning kan variere væsentligt som følge af kompleksitet og ændring af forhold mv.

Vær opmærksom på, at du har ret til at indhente flere tilbud, inden du bestiller en energimærkning.

I Sønderborg-området er der 3 virksomheder der udarbejder energimærker

Arkitekt Tychsen, Broager tlf. 9320 6030

Botjek, Sønderborg tlf. 7343 6100

Factum2, Gråsten tlf.  4020 2553

31. januar 2021

Cookiepolitik