ZERObolig

ZERObolig fokuserer på at hjælpe Sønderborg-områdets ca. 19.700 boligejer-familier til at energirenovere deres boliger. 

ZERObolig fokuserer på at hjælpe Sønderborg-områdets ca. 19.700 boligejer-familier til at energirenovere deres boliger. ZERObolig er udviklet i samarbejde med områdets håndværkere/byggemarkeder, pengeinstitutter, ejendomsmæglere og fjernvarmeselskaber.

Siden 2010 er der gennemført knap 1.800 energivejledninger, etableret mere end 1.600 private solcelleanlæg og mere end 1.000 varmepumper i Sønderborg-området – og tallene vokser dag for dag.

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025. Det skal ske i fællesskab; ProjectZero-visionen er en fælles vision for alle i Sønderborg-området og som boligejer er du også en vigtig medspiller i visionen om at nå 75% CO2-reduktioner i 2025 og CO2-neutralitet i 2029.

Frem mod 2029 skal energiforbruget sænkes, varmekilderne skal være grønne, boligen må gerne producere egen strøm og skal kunne modstå fremtidens vejr.

Her ser du de indsatser som skal være med til at sikre 75% CO2-reduktion i 2025:

  • Grøn fjernvarme skal udfase 4.100 olie- og naturgasfyr i byerne. Sønderborg-områdets fjernvarme udgør en CO2-neutral, billig og fremtidssikker varmekilde for boligejere i byområder.
  • Varmepumper skal udfase 5.100 olie- og naturgasfyr uden for fjernvarme-områderne. Flere boligejere på landet har skiftet til varmepumper og glæder sig dagligt over øget komfort og mindre varmeregning. I takt med at strømmen bliver 100% CO2-neutral, udgør varmepumperne således den CO2-neutrale, prisbillige og langsigtede trygge varmeløsning for boligejere uden for fjernvarme-områderne.
  • Tag-integrerede solcelleløsninger til parcelhuse. Knap 1.700 boligejere i Sønderborg-området høster allerede energi fra solen med egne solcellanlæg. Løsningen bør implementeres samtidig med at husets tag alligevel skal skiftes og dermed reducere de samlede omkostninger med op til 40%.
  • Reduceret strømforbrug. Sønderborg-områdets strømforbrug har igennem en årrække været faldende som følge af øget opmærksomhed, ændret adfærd, skifte til LED-belysning samt mere energieffektive apparater. Boligejernes traditionelle strømforbrug skal reduceres med yderligere 10% frem mod 2029.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 38,3 % og energiforbruget med 13,8 %.

Hvad kan du gøre?

Du og din familie kan spare energi og bidrage til Sønderborgs ProjectZero på mange måder. I det følgende finder du 3 nemme step til at komme godt i gang:

Step 1

De nemmeste og billigste metoder er, at I skifter alle jeres lyspærer til LED og slukker for apparater, I ikke anvender. Dette gælder også den ekstra fryser eller køleskabet, som hver især bruger strøm svarerende til 5 kr. dagligt. Det gælder også om at slukke strømforsyninger og lade apparater, som I ikke anvender – på den måde kan elregningen måske reduceres med samlet 20-30%, uden at I skal foretage nævneværdige investeringer. Du kan på samme måde spare vand ved at være opmærksom på familiens vandforbrug.

Step 2

Sørg for at jeres hus er godt isoleret, så I ikke fyrer for gråspurvene. Det gælder både i hulmuren og på loftet. Kontakt en ZERObolig-håndværker eller dit byggemarked til at få råd om de rette løsninger, så der ikke opstår råd og svamp i bygningen som følge af forkert isolering.

Kontakt en ZERObolig-håndværker og få vejledning se listen her: ZEROhåndværker 

Step 3

En energirenovering sænker normalt ejendommens driftsudgifter til energi, skaber et bedre indeklima, styrker energimærket og gør det nemmere at sælge ejendommen. Man kan energirenovere, når man køber en ny bolig, eller når familien i anden forbindelse har behov for at bygge om eller bygge til eksisterende bolig.

Lad en energivejleder gennemgå boligen i samarbejde med jer og få en rapport, som beskriver fornuftige tiltag. Det skaber overblik over muligheder og udfordringer samt tryghed for valg af løsninger og økonomi. Har din bolig fået et energimærke kan du også gennem rapporten tilknyttet finde en energiplan med forslag til forbedringer, der giver overblik over hvad der kan gøres for at spare på energien.

Boligers energimærkning minder på den måde meget om de energimærker, vi kender fra vaskemaskiner, køleskabe og andre hårde hvidevarer.

Du kan finde en oversigt over energivejledere i nærheden her: Energivejleder

Du kan også blive inspireret af ProjectZeros nyhedsbreve, som indeholder inspirerende historier fra andre boligejeres indsatser. Klik her og tilmeld dig ZEROnyt.

 

Du kan finde en tjekliste til at gennemgå din bolig her.

Kontakt en ZEROhåndværker til dit projekt allerede idag:

Hvordan får jeg tilskud til mit hus?

Folketinget har vedtaget en ny tilskudspulje til energirenovering af din bolig.

Se og hør hvad der kan søges til, og hvordan du gør. Charlie Lemtorp fra ProjectZero og Paul Egil fra Sønderborg Kommune fortæller om mulighederne og gennemgår ansøgningsprocessen. 

Se og hør mere her.

Vidste du at...

40% af vores samlede energiforbrug stammer fra bygninger og en gennemsnitlig dansk bolig udleder i gennemsnit 1.3 ton CO2 hvert år. Det tal kan dog bringes væsentligt ned, hvis man f.eks. får nye vinduer eller isolerer væggene.

Gennemgå din bolig

Du finder en tjekliste til at gennemgå din bolig her

Inspiration

Tre film med et glimt i øjet sætter fokus på værdien af energiløsninger fra tre perspektiver - husejerens, håndværkerens… og husets eget

Familiens perspektiv:

Husets perspektiv:

Håndværkerens perspektiv:

Spar energi

Når du bruger mindre energi i dit hjem, er du med til at belaste vores klima mindre. Energiforbruget i boliger udgør næsten 40 % af det samlede energiforbrug i Danmark. Hvis vi skal nå målet om et CO2 neutralt Sønderborg-område i 2029, spiller boliger en vigtig rolle i den grønne omstilling. At energirenovere boligen og få en grøn opvarmningskilde er noget af det, du og din familie kan gøre for klimaet og den grønne omstilling.

Find inspiration

Mangler du inspiration til hvordan du renoverer med omtanke for boligens egne præmisser?

I bygningsguiden har SparEnergi samlet viden om de mest almindelige hustyper i Danmark – her kan du få overblik over hvordan du opnår en bedre bolig, der både er energieffektiv, har godt indeklima og er tidssvarende. Se mere her. SparEnergi 

Cookiepolitik