Energieffektivitet i top hos Vesterled Teglværk

”Danmarks mest energieffektive teglværk” – sådan blev det præsenteret i forbindelse med IEA-konferencen tilbage i juni måned 2022. Der er noget om det, når man ser på den rejse teglværket har været på.

Af Jens Christian Moltke-Leth

Vesterled Teglværk vil være CO2-neutral i 2050, men allerede nu er de godt på vej. Siden 2002 har de reduceret varmeforbruget med 29%, hvilket ikke er uvæsentligt, når den samlede energimængde løber op i 57 GWh (2020). Reduktionen er kommet ved at udnytte overskudsvarme, implementere/installere nye ovne og generelt arbejde systematisk med energioptimering.

Den store ”synder”, når det kommer til CO2-udledningen for teglværker, er naturgassen, der bruges til at ramme temperaturer over 1000 °C. Derfor har Vesterled valgt at købe 65% af deres gasforbrug fra lokalproduceret biogas. Dermed er CO2-udledningen reduceret med 30%.

I alle danske teglværker er der indført energiledelse. Også hos Vesterled Teglværk arbejdes der med ISO50001-certificeringen, som omhandler energiledelse.

Copyright: Danfoss: Andreas Christensen, Regional Operations Director Nordics, viser stenen, Less.

Innovative, grønne produkter

Murstenen, Less, er produceret med tre huller i midten af stenen, hvilket betyder, at der kræves 10% mindre energi for at producere den. Derudover, vejer den mindre, som gør transporten af stenen mere brændstoføkonomisk. Derfor har et redesign afprodukter flere effekter end blot én.

Fremtiden for Vesterled Telgværk er også grøn

Der arbejdes i at udnytte en større mængde af overskudsvarmen fra de mange ovne. Samtidig kigges der på, om det er rentabelt at investere i elovne. Sidst men ikke mindst, kigges der på at implementere CO2-fangst (Carbon Capture), således man fanger den CO2, der udledes.

1. februar 2023

Cookiepolitik