Deltagere ved ProjectZero årsmøde fik indsigt i Power-to-X planer

Onsdag var de mange aktører i ProjectZero Masterplan2029 samlet til årsmøde på Scandic Hotel i Sønderborg.

Af ProjectZero

Der bliver talt med sidemanden og drukket kaffe af blålakerede krus, mens de venter på, at ProjectZero Masterplan2029 årsmødet går i gang. Det er onsdag den 31. august, klokken er lige knap ni, og deltagerne har fundet sig en plads ved et af salens syv borde.

”Velkommen til ProjectZeros årsmøde”, lyder det fra vicedirektør, Allan Pilgaard-Jensen, og salen bliver tavs. De 75 deltagerne kommer fra både offentlige og private virksomheder og fonde og er alle involveret i at skabe et sammenhængende og CO2 neutralt energisystem i Sønderborg via de såkaldte ”Hotspots”. Masterplanen, der skal bringe arbejdet i mål i 2029, indeholder 15 arbejdsgrupper kaldet hotspots, som hver har en hotspot-ejer og en arbejdsgruppe bestående af et udsnit af dagens fremmødte.

Blikkene i salen hviler på borgmester Erik Lauritzen, som er næstformand i ProjectZero Fonden og har fået ordet som den første taler på programmet.

”Jeg er virkelig imponeret over, at det er lykkes os at reducere CO2-udledningen med 55,4%, siden vi startede i 2007”, fortæller han. ”Vi har en helt unik model i Sønderborg, og vores arbejde med ProjectZero har aldrig været mere relevant. Derfor skal vi handle nu, for at vi kan komme helt i mål og være med til at skabe en verden, der også i fremtiden er værd at leve i”, siger borgmesteren. Han sender deltagerne en stor tak, inden han giver ordet videre til formand for ProjectZero Fonden, Lars Tveen.

Sønderborg udnævnt til global hovedstad for energieffektivisering

Lars Tveen var en af Sønderborgs hovedpersoner, da ministre fra 27 lande i juni kom til Sønderborg for at deltage i International Energy Agency (IEA) konferencen på Hotel Alsik med Danfoss, Dansk Industri, State of Green og Klima, Energi- og Forsyningsministeriet som arrangører og værter. 

Her udråbte IEAs direktør, Fatih Birol, Sønderborg som global hovedstad for energieffektivisering. En titel, som ifølge Lars Tveen får ProjectZero til at sætte barren endnu højere.

”Nu står vi på den største scene af dem alle”, siger formanden. ”IEA-deltagerne kom til Sønderborg, og de blev overraskede. De er vant til at tage på store konferencer og sidde og lytte i en sal, men her satte vi dem på busser og kørte dem ud for at se og opleve, hvordan vi gør her i Sønderborg. Da der først blev løsnet op, var der en spørgelyst uden lige”, beretter Lars Tveen.

Han lader publikum vide, at opskriften i virkeligheden er simpel og består af tre steps: energioptimer, genbrug energi, brug vedvarende energi. Alligevel er der ikke mange andre end Sønderborg, der bruger den model, så når de får den præsenteret sammen med en kosteffektiv model, så kan det virkelig rykke noget, fortæller han. Inden Lars Tveen giver mikrofonen videre til Allan Pilgaard-Jensen, takker han deltagerne for deres store engagement, som er det, der muliggør at målet kan nås.

Lillebælt Syd er afgørende

ProjectZeros masterplan indeholder 15 indsatser, som samlet skal realisere CO2 nullet. Heraf er én helt afgørende. Havvindmølleparken i Lillebælt. Hvis ikke den bliver realiseret, er det ikke muligt at komme i mål. Havvinden er nemlig afgørende for, at et Power-to-X anlæg – ét af de særligt vigtige projekter – kan realiseres. Et punkt deltagerne bliver endnu klogere på, da projektleder i European Energy, Lotte Lindeloff, og chef for Offshore Vind, Andreas Lauridsen, går på scenen.

”For at vi kan lave grønt brændstof på Nordals - til enten den tunge trafik og skibstrafikken (e-methanol) eller til flytrafikken (SAF) – så er det helt afgørende, at vi har nok strøm til den proces, det kræver at omdanne grøn strøm til et andet produkt. Ellers kan det ikke lade sig gøre”, fortæller Lotte Lindeloff. Anlægget hænger tæt sammen med sektorkobling-projektet, da en stor del af de 40% overskudsvarme, man planlægger skal i fjernvarmenettet, skal komme fra netop det anlæg.

European Energy er hotspot-ejer på Power-to-X projektet, og sammen med Sønderborg Forsyning ejer virksomheden halvdelen af Lillebælt Vind A/S.

Unikt samarbejde mellem aktørerne

Udover vindmølleparken er Sønderborg Forsyning involveret i tre andre vigtige projekter, og dermed er forsyningen en vigtig aktør i masterplanen. Det gør det ekstra rart at komme her i dag og mærke, at alle har fokus på opgaven og ansvaret, fortæller konstitueret direktør i Sønderborg Forsyning, Stinne Stokkebo.

”Det er godt at mærke engagementet og energien, og sådan et årsmøde hjælper med at skærpe fokus. Vi mærker virkelig, hvor meget der hviler på vores skuldre med store projekter som et energiproducerende renseanlæg, fjernvarme-sektorkoblingen og ikke mindst Lillebælt Syd. Vi er godt i gang med at løfte vores del og en dag som i dag, hvor vi alle er samlet, giver det os et ekstra energi-indskud til opgaven”, siger Stinne Stokkebo.

Hun fremhæver samtidigt det stærke samarbejde i fjernvarmeindsatsen, hvor direktør Erik Wolff fra Sønderborg Varme er hotspotejer. Her arbejder Sønderborg Forsyning, Sønderborg Varme og Broager Fjernvarme tæt sammen med henblik på at optimere energiforbruget og udnytte overskudsvarme på tværs af eksisterende forsyningsområder.

Begejstret direktør

I restauranten er tjenere ved at gøre klar til deltagernes frokost, mens ProjectZeros direktør, Brian Seeberg, er gået på scenen for at fortælle om de næste skridt mod 2029-målet. Han tiltrådte i juni og lægger ikke skjul på sin begejstring over, hvor unik og værdiskabende han mener, at ProjectZero er.

”Wow! Det har jeg tænkt flere gange, siden jeg startede. En hel by, der arbejder sammen om et CO2 neutralt energisystem. Wow! Men jeg må sige, at efter det her i dag er jeg endnu mere imponeret”, siger direktøren til en storsmilende sal.

”Nu skal vi helt i mål, og vi skal være verdensmestre på hjemmebane. Vi skal også have udviklet vores demonstratorier og have skrevet ned, hvordan vi gør, så andre kan lære af det. Og vi skal have fokus på at skabe vækst og grønne arbejdspladser”, siger Brian Seeberg. Efter en præsentation af projekter forude, giver han mikrofonen videre til formandskabet, der takker for dagen og gejsten.

Programmet er slut. Deltagerne forlader salen og går fordybet i samtaler mod restauranten. Frokosten serveret.

2. september 2022

Cookiepolitik