Guide til at forstå din elregning

Har du svært ved at gennemskue hvad din elregning viser, og vil du gerne forstå, hvad de enkelte poster egentlig dækker over? Her på siden giver vi dig en samlet guide til at forstå din elregning. 

Af Johanne Ancher Nielsen

Følger du dit elforbrug, bliver du bevidst om, hvor meget strøm du bruger, og det bliver nemmere at skære toppen af din elregning. For at følge dit elforbrug er det vigtigt, at du først og fremmest forstår din elregning.

Find din elregning

Som almindelig el-forbruger får du normalt tilsendt én elregning i hvert kvartal. Hvis ikke du får din elregning tilsendt fysisk med posten, kan du finde den ved at logge ind på din kundeside via dit elselskab. Her finder du et samlet overblik med alle dine elregninger. 

Fast eller variabel pris

I Danmark kan man frit vælge, om man ønsker en fastprisaftale eller en variabel prisaftale. 

Samme pris døgnet rundt: Har du en fastprisaftale, betaler du samme pris pr. kWh hele døgnet rundt. Du kan typisk se prisen for 1 kWh på din elregning, som er en gennemsnitspris for perioden f.eks. en måned eller for kvartalet. 

Variabel pris: Ved en variabel prisaftale skifter prisen fra time til time, og du har mulighed for at planlægge dit forbrug efter, hvornår strømmen er billigst. 

Tænk over hvornår du bruger strøm i løbet af dagen, og om du fx kan flytte noget af dit forbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. På den måde finder du ud af, hvilken prismodel der passer dig bedst.  I Danmark er der frit valg af el-leverandør derfor kan du med fordel undersøge markedet på elpris.dk og finde det selskab, der passer dig bedst. 

Elforbrug

På den første side af elregningen vises det beløb, som du skal betale. Beløbet er opdelt i to poster: 

Opgørelse i alt: Denne post viser dit totale elforbrug i perioden. Som tommelfingerregel kan en dansker nøjes med at bruge 1000 kWh om året, uden at gå på kompromis med komforten. Dette med forbehold for om du bor alene eller har en elbil og varmepumpe. Hvis dit forbrug er højere end 1000 kWh om året, kan du følge vores guide til at spare på strømmen her.

Acontobeløbet: Et beregnet forbrug du betaler forud og som modregnes på din regning i den efterfølgende periode. Acontobeløbet er typisk beregnet på baggrund en et årligt gennemsnitsforbrug i din hustand

Øvrige poster på din elregning

På side 2 af din elregning finder du forskellige poster om dit elforbrug i den forrige periode. Via din elregning betaler du til 3 forskellige interessenter: 

  • Elselskabet: Du kan helt frit vælge, hvilket elselskab du ønsker. Elselskabet er dem, som køber strømmen via producenterne og sælger den videre til dig. 
  • Netselskabet: Netselskabet er dem, som ejer elkablerne i området, hvor du bor. Du kan ikke selv vælge netselskab.
  • Staten.  Afgifter til staten.

Her ser du et overblik over de forskellige poster på din elregning. Det kan variere lidt fra elselskab til elselskab, hvad posterne kaldes, men disse vil fremgå uanset, hvilket elselskab du har. Der betales moms af de listede poster, og afgifterne justeres hvert år. 

Elafgift 

Elafgiften er en fast statslig afgift på 76,3 øre/kWh pr. den 1/7 2022

Reduceret elafgift på el til opvarmning

Hvis din bolig opvarmes af el, kan du få rabat på den del, som overstiger 4000 kWh/år.

Transport af el

 

Denne post dækker over en fast pris, som betales for at bruge netselskabets elnet. Prisen fastsættes af netselskabet.  

Netabonnement

 

Netabonnement er en fast pris, som fastsættes af netselskabet.

Forbrug

 

Den pris som du betaler for selve dit elforbrug.  Det er den pris, som enten kan være fast eller variabel. 

Elabonnement

 

Fast pris for at være kunde hos en elleverandør.  Prisen er uafhængig af forbrug og fastsættes af elleverandøren.

 

Kilder: 

Bolius.dk

Sparenergi.dk

26. oktober 2022

Hvad er en Kilowatt-time?

Dit elforbrug gøres op i kilowatttimer (kWh) - 1 kWh er et elforbrug på 1.000 watt i en time - k står for kilo og h for hour (time).

Elleverandør

Du kan frit vælge elleverandør. På elpris.dk finder du priserne på el. Det klimarigtige valg er at vælge strøm fra vedvarende energikilder. 

Elforbrug

Som tommelfingerregel kan en dansker nøjes med at bruge 1000 kWh om året, uden at gå på kompromis med komforten. Beregn dit årlige elforbrug lige her.

Følg dit elforbrug

Klik på billedet og downloade skemaet til at følge dit elforbrug.

Spar på el

Bliv klogere på dit elforbrug - det kan godt betale sig. Tryk på billedet og få tips og tricks til, hvordan du undgår, at din elregning eksploderer samt god energiadfærd.

Cookiepolitik