Kør grønt i brugt

Elbilen behøver ikke at være fabriksny for at bidrage til den grønne omstilling. En brugt elbil kan forkorte ventetiden, hvis man gerne vil gøre sin biltransport grøn, og efterspørgslen på de brugte biler er stor.

Af Anne Branderup

Stigende energipriser og uroligheder i Ukraine skabte, for familien Brudvig, det sidste incitament til at købe en elbil. 
Egentligt var familien besluttet på at købe en plugin-hybrid, som den næste bil. Men da benzinpriserne steg i vejret, i marts, valgte familien at det skulle være en ren elbil i stedet. En ny bil var udelukket, på grund af de lange ventetider på fabriksnye biler, derfor startede søgningen efter brugte elbiler, og her var der også fart på. Familien måtte til helt Hvidovre for at hente deres bil hjem.

Chefkonsulent Ilyas Dogru fra FDM bekræfter, at markedet for brugte elbiler også er i rivende udvikling, og at efterspørgslen efter grønne biler er stor:

"Efterspørgslen efter elbilerne er så stor, at vi på det danske marked ikke har særlig mange brugte elbiler, derfor bliver der importeret fra Tyskland i stor stil, da Tyskland faktisk giver støtte til elbilerne, og dermed bliver de attraktive for danske bilkøbere. Faktisk så vi, i april 2022, at der blev brugt importeret flere elbiler end nyregistreret. Det siger noget om efterspørgslen og ventetiden på brugte elbiler. Tyskland arbejder dog for at ændre reglerne, og skal man have fat i en brugt elbil, gælder det om at komme i gang snart."

BEKA Auto i Sønderborg har over det seneste mange måneder oplevet en stigende interesse for elbiler;

”Vilkårene er gode for brugte elbiler, grundet fabrikkernes udfordringer med at levere fabriksnye biler på markedet. Derudover er der midler hos forbrugeren og ikke mindst vilje til den grønne omstilling”, udtaler Anders Z. Sørensen, indehaver BEKA Auto. 

I Sønderborg er der i perioden fra januar til og med april 2022 registeret 87 elbiler og 22 plugin-hybrid som brugt importeret. Til sammenligning var det i 2021 hhv. 24 elbiler og 24 plugin-hybrid. 

Komforten i top

Familien Brudvigs nye brugte elbil er faldet godt til hos familien i Hørup. Efter næsten 2 måneder med elbilen er den blevet så populær, at der er kamp om den – reglen er, at det er den med længst til arbejde, der kører elbil. 

For Mette Brudvig er det den ekstra komfort i bilen, som hun nyder mest; den er næsten lydløs under kørsel, og det er med til at give ekstra køreglæde.

”Hvor jeg er mest interesseret i, at bilen bare kører godt, som plug’n’play, så er min mand mere interesseret i alle de tekniske muligheder, bilen kommer med – det interesserer jeg mig ikke så meget for.”  

Familiens børn på 5, 7 og 10 år tager også del i den grønne omstilling, og selvom bagsædet ikke er stort, i den nye elbil, så er ønsket hellere at køre elbil end den store benzinbil, med lidt mere plads på bagsædet.

Gode råd til dig der køber brugt elbil

FDM kommer med et par anbefalinger til privatpersoner der overvejer at købe en brugt elbil:

  • Vær opmærksom på elbilernes udstyr, som kan have stor betydning. De bedste biler kan lade på tre faser, det betyder, at de kan lade væsentligt hurtigere end biler, som kun kan lade på en fase. 
  • Bilen skal også helst have et hurtigladestik, gerne med CCS-Combo. Nogle biler har den japanske standard ChaDeMo, men det er ved at uddø, og er ikke smart at vælge. Når bilerne kommer fra udlandet, kan det betyde, at der ikke er varmepumpe, sædevarme eller andet udstyr, som man forventer i Danmark. Derfor er det vigtigt at gennemgå den konkrete bils udstyrsliste og ikke mindst oprette din egen ønskeliste, før du går på elbiljagt. 
  • Fordi afgiften er 0 kr. på de fleste nye elbiler, skal du altid holde prisen på en brugt elbil op mod at købe en ny.
  • Køber du en elbil, som er under et år gammel, behøver du ikke at bekymre dig, bare garantien er i orden. Er den ældre, kan det være en god idé at tjekke bilens reelle rækkevidde. Ligesom vi kender det fra mobiltelefonen, bliver batterierne dårligere med tiden.

25. maj 2022

Fakta

I Sønderborg-området er der 5,1% el- og plugin hybrid personbiler, hvilket er en stigning, af denne type personblier, på 14% set i forhold til bestanden i 2021. 

Tip til mere information

FDM.dk

Elbilviden.dk

Grøn persontransport-handleplan, en del af Masterplan2029

Sønderborg kommunes handleplan for grøn omstilling af persontransport er en af de 15 handleplaner udarbejdet og som er en vigtig del i ProjectZero Masterplan2029.

Handleplanen indeholder konkrete tiltag indenfor bl.a.:

  • personbiler
  • ladestandere
  • cyklisme
  • kollektiv transport

Læs mere her

Cookiepolitik