Nyt ZEROsupermarked i Havnbjerg skal vise verden klimavejen

Nyt BALS-supermarked i Havnbjerg opføres i samarbejde med Danfoss med henblik på at demonstrere fremtidens energieffektive og sektorkoblede supermarked samt inspirere 10.000 europæiske supermarkeder til mulige klimaindsatser.

Af Peter Rathje


Lars G. Andersen og Kristian Strand tager første spadestik til det nye supermarked i Havnbjerg

Ultimo marts blev det første spadestik til fremtidens supermarked taget. Supermarkedet opføres tæt på Danfoss hovedkvarteret i Havnbjerg, og det nye Smart Store Supermarked bliver fyldt med den nyeste varme- og køleteknologi med henblik på at blive et demonstratorium i Sønderborg-områdets ProjectZero-vision.

”Vi er stolte over at være med til at bygge verdens mest energieffektive supermarked i Havnbjerg” sagde Lars G. Andersen, direktør for Brugsen for Als og Sundeved (BALS) i forbindelse med det første spadestik ultimo marts 2022. Både direktøren og de nuværende ansatte i Fakta-butikken i Havnbjerg glæder sig til at byde kunderne velkommen, når butikken åbner i sommeren 2023.

Supermarkedets kølere og frysere udleder varme, når de skal holde varerne kolde. Den varme, der udledes, kan bruges til at varme supermarkedet op i stedet for at lade den gå til spilde. Overskydende varme kan med fjernvarmesystemet (gen)anvendes i boliger og industri til opvarmningsformål.

Kølesystemet i det nye supermarked vil køre på et naturligt kølemiddel og er derfor med til at reducere supermarkedets samlede klimapåvirkning.

“Det nye energieffektive supermarked er kun vokset i relevans og målet er at vise, hvor nemt og rentabelt det er at sikre pålidelig og bæredygtig energi”, fortalte Kristian Strand, President, Refrigeration & A/C Controls, Danfoss og fortsatte, “de løsninger, vi bygger ind, repræsenterer kernen i Danfoss’ løsninger og vi kommer til at vise, hvordan vi kan nærme os nul i energiforbrug i detailhandlen”.

Butikken opføres på 1.500 m2 suppleret med en svanemærket vaskehal samt en tankstation.

Det er Danfoss, som opfører bygningen, og Brugsforeningen for Als og Sundeved, der lejer sig ind og driver butikken som en COOP 365discountbutik. COOPs nye discountkoncept udvider varesortimentet.

6. april 2022

Potentialet er 10.000 fødevarebutikker

Der er mere end 10.000 fødevare-butikker i Europa, som alle har et potentiale for at udnytte energien mere effektivt og sende overskudsvarmen videre til naboerne gennem fjernvarmenettet. Hermed bliver supermarkedet en aktiv komponent i at elektrificere energisystemet og sektorkobling – samt et demonstratorium for at vise verden klimavejen.

Brugsforeningen for Als og Sundeved

Brugsforeningen for Als og Sundeved (BALS) omsatte i 2021 for 634 mio kr, har 18.500 medlemmer, beskæftiger mere end 200 medarbejdere og driver to Kvickly-butikker, tre SuperBrugsen-butikker, fem Dagli’Brugsen-butikker, tre Fakta-butikker samt 13 OK tankstationer og fem vaskehaller.
Brugsforeningen for Als og Sundeved er Danmarks største brugsforening.

SuperBrugsen i Høruphav var først med varme-ud-af-butikken

I princippet kan alle supermarkeder, der ligesom SuperBrugsen i Høruphav ligger tæt på en fjernvarmeledning, levere overskudsvarme fra køleanlægget til borgerne i nærområdet. Den største omkostning er udgravning/tilslutning af fjernvarmerørene og så skal der købes en pumpe. Resten klarer køleanlægget.

Løsningen i Høruphav blev udviklet i 2014/2015 i samarbejde med Kellmanns VVS & Blik, Vojens Køleteknik, Sønderborg Fjernvarme og Danfoss.


Lars G. Andersen sammen med det nye supermarkeds medarbejdere, som i dag er ansatte i Fakta-butikken i Havnbjerg

Cookiepolitik