Spar penge og CO2 ved korrekt brug af opvaskemaskinen

Du kan spare energi og dermed reducere CO2-udledningen, hvis du bruger din opvaskemaskine korrekt, hvilket giver din opvaskemaskine længere levetid og en bedre opvask. Læs de energirigtige tips her – og beregn, hvor meget energi din opvaskemaskine bruger.

Af Charlie Lemtorp

Ca. 16% af vores elforbrug bliver brugt på madlavning og brug af opvaskemaskine. Det vil næsten altid kunne betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang. Vælg det korteste program og den laveste mulige temperatur. Opvask ved 55 grader bruger 10 til 20 procent mindre energi end opvask ved 65 grader. I langt de fleste tilfælde er 55 grader nok til at sikre en ren opvask. Desuden skåner en lav temperatur glas og porcelæn.

www.danva.dk kan du se vandprisen i området. Priserne svinger mellem 72,76 – 74,14 kr. m3 vand i vores område.

I tidsrummet mellem kl. 17 og 20 bruger langt de fleste danskere relativt meget strøm i forbindelse med madlavning, tøjvask osv., det kaldes 'Kogespidsen". Det er med andre ord det tidsrum, hvor vores elforbrug topper hver dag. I dette tidsrum skal vi undgå at bruge unødig strøm. Der kommer nu en motivationsfaktor via en højere elpris i netop det tidsrum.

Hvis din opvaskemaskine ikke har en timer, er det måske nu den gamle skal skiftes til en med en bedre energistandard, som ikke nødvendigvis skal køre når elprisen er høj. Her kan du spare penge men også bidrage til et CO2-neutralt Sønderborg i 2029.

Stigende energipriser

Det er måske nu du skal give dine vaner et eftersyn. En vane er noget du gør uden at tænke nærmere over det. At skulle ændre en vane kræver, at du bliver opmærksom på vanen. Gode energivaner hjælper dig med at spare på energiforbruget.

Der er stigende energipriser, måske har du lagt mærke til at dit brændstof er steget til bilen, men der er også tale om stigende gas- og elpriser.

For de fleste er der reelt ingen vej uden om, og økonomerne taler om prisstigninger på energien, hvilket rammer os alle.  For husejerne forventer man en stigning på mellem 500-1.000 kr. - pr. måned og hhv. både for el- og gasregningen. Vi kigger ind i et vinterhalvår, der forventes 5.000 - 10.000 kr. dyrere end sidste år. Og det er endda kun hvis vinteren bliver relativt mild. Nu skal vi igen skærpe fokus på energibesparelser, hvilket vi jo reelt kun hilser velkommen, ønsker du at spare mere har vi flere tips på projectzero.dk.

13. oktober 2021

Beregn, hvad det koster at bruge en opvaskemaskine

Bolius har lavet en beregner. Find den her.

Gode råd

Vask store ting, fx gryder og skåle i hånden.

Placer beskidt service korrekt (som anført i opvaskemaskinens brugsanvisning). Du skal ikke skylle tingene af men skrab i stedet krummer og madrester ned i skraldespanden. 

Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen.

Energistyring

El, vand, varme m.m. - hvor meget og hvornår…

Følger du dit forbrug - får du et lavere forbrug…

Du erfarer noget nyt - og får mulighed for at ændre din adfærd…

Det handler ikke om at minimere din komfort - men om at give dig mulighed for, at træffe nogle valg…

Cookiepolitik