Seks boligforeninger trækker nu på samme klimahammel

Man skal være vild med natur, skal starte med sig selv og gå forrest, konkluderede nye grønne ambassadører på sidste uges Ambassadør-workshop på Kær/EUC.

Af Ruth Nielsen

”Man skal tage udgangspunkt i sig selv. Det er vigtigt at starte med sig selv”. Det sagde Olav Skøtt, formand for afdeling 80 i boligforening B42 i onsdags på et arrangement, der handlede om energi, bæredygtighed og vild natur for boligforeningerne, arrangeret af ProjectZero, EUC Syd og Dansk Energi Management.

Og arrangørerne kunne glæde sig over, at der denne gang (som startede på Kær Vestermark) deltog beboere fra alle seks boligforeninger i Sønderborg Kommune. Dermed deltager alle områdets boligforeninger nu aktivt i etablering af boligforeningernes Grønne Ambassadørkorps.

Klimaaktive beboere

Beboer Tage Winkel, B42, er et godt eksempel på Skøtts holdning:  Han har sat solceller på taget på den lejlighed, han ikke selv ejer.  Han er bevidst om at bruge vand, el og varme.

Han bruger mest cyklen, kun når han og konen skal besøge børnene, kører de i bil. Han kunne godt forestille sig en delebil-ordning med elbiler. ”Det er for dyrt for os at købe en selv”. Tage Winkel er klimabevidst: ”Vi skal passe på vores klode for vores børn og børnebørns skyld.” Også derfor glæders han over B42´s nye tiltag: at skifte alle termostater ud med energivenlige.

Jytte Mink, Søbo, er flyttet fra Guderup til en mindre lejlighed i Sønderborg: ”Man har jo ikke brug for mere. Jeg bruger mindre varme, bilen står for det meste stille, jeg går mest.” Jytte på 71 år slukker alt unødvendigt lys, køber aldrig plastindkøbsposer, sorterer affald og er glad for varmegenvindingsanlægget.

Søbo har energirenoveret hendes boligkvarter med solceller, varmegenvinding og 3 lags-glas, men Jytte undrer sig over, at der ikke er ladestandere til elbiler.

Henning Andersen er fotograf og elsker at færdes i naturen. I hans lejlighed er der kun genbrugsmøbler, i hans boligblok har B42 monteret solcelle-paneler på taget. Og han prøver at spare på brugsvand og strøm.Spar penge og CO2 ved at skifte til LED-pærer

Hvor meget man kan spare på strømmen, fortalte en deltager fra Danbo. Det har nok kostet 28.000 kroner at skifte til LED-pærer til den udendørs belysning, men el-udgifterne blev reduceret fra 22.000 til 9.000 kroner. Og nu er elpriserne skudt i vejret, så besparelsen er endnu større!

Mens Jytte har flere frivillige jobs, kan Tage Winkel godt se sig som grøn ambassadør. ”På den måde kan jeg være med til at påvirke flere til at blive klimabevidste. Jeg vil gerne bidrage med det, jeg kan. Men der skal mere til, men hvordan?”

Den konkrete opskrift på, hvad beboerne skal gøre, havde instruktør Tanja Thuesen, EUC Syd, heller ikke; men i stedet ideer til, hvordan en Grøn Ambassadør kan motivere naboerne. Man kan arrangere sociale aktiviteter som loppemarkeder, sætte fokus på grønne områder, videreformidle viden om energirigtige tiltag, gå forrest med klimaadfærd i eget hjem og spise bæredygtigt.

Sønderborg-området er nu halvvejs med 2029-klimamålet

Der er brug for klima- og miljøbevidste borgere, når kommunen skal nå målet: at være CO2-neutral i 2029. Peter Rathje, direktør for ProjectZero, kunne meddele, at kommunen er nået halvvejs med at reducere CO2 med 51,7%. Han understregede vigtigheden af at boligforeningerne er med i dette arbejde. 

Alle områdets seks foreninger deltager aktivt i EU-projektet ”Happi” som handler om at energirenovere boligerne. Og alle foreningerne har udviklet en energi- og bæredygtighedsstrategi. En opgave for de Grønne Ambassadører bliver at udbrede kendskabet til strategierne, fastholde de nødvendige følgediskussioner og styrke beboer-deltagelsen i omstillingen.

”Der findes ikke noget stærkere end jeres viljer og hele Europa vil følge med i jeres klimarejse, for jeres boligtyper findes overalt i Europa”, sagde Peter Rathje til deltagerne.

Vild med Kær Vestermark

Grøn Ambassadør-arrangementet startede denne gang på Kær Vestermark. Projektleder Bent Albæk viste, hvad kommunen vil med naturen på det tidligere militære øvelsesterræn: naturen skal være vild. Biodiversitet er et fint ord, men det drejer sig ikke om mængden af forskellige planter, men om mængden af hjemmehørende planter. Bent Albæk sagde til de omkring 30 fremmødte: ”Det er jer, som skal beslutte, hvor vilde I vil være”. Boligforeningerne skal ikke have en ”høj naturkvalitet, men skabe øer (grønne oaser).”  

13. oktober 2021Læs mere om boligforeningernes fælles Happi-rejse her.

Læs mere om de kommende temamøder, som fortsætter ambassadørernes rejse, men som også giver andre interesserede beboere mulighed for at stige på klimarejsen:

Deltagelse er gratis for beboerne i områdets seks boligforeninger, men forudsætter tilmelding til de respektive boligforeningsrepræsentanter.

Cookiepolitik