Varmepumperne er inde i varmen


Varmepumperne er inde i varmen

Komfort og effektivitet er øget de seneste år - det får flere til at kigge i retning af en varmepumpe, fortæller divisionschef hos det landsdækkende Søberg VVS Service.

Af ProjectZero

Tobias Suni Lundgaard fra firmaet Søberg VVS Service. Foto: PR
 

Varmepumperne er inde i varmen hos boligejerne. De seneste år er pumpernes effektivitet og komfort øget så meget, at stadig flere kigger i den retning, når olie- og gasfyret skal skrottes. Der er fortsat personer, som holder sig tilbage fra en investering i varme fra luft og jord, da en sådan investering løber op i 80.000 til 100.000 kroner, mens et gasfyr koster cirka 30.000 kroner. Det siger Tobias Suni fra det landsdækkende firma Søberg VVS Service, hvor han er divisionschef for VVS og energiinstallationer.

Når varmepumperne alligevel vinder frem, er det fordi gas er et fossilt brændstof, og ejerne ved ikke rigtigt, hvordan fremtiden bliver i forhold til afgifter, siger divisionschefen. Det taler også for varmepumpen, at det er meget lettere at sælge et hus med varmepumpe eller fjernvarme - det fortæller ejendomsmægler Henning Broch, home Broager. 

Et supplement

Det kan lade sig gøre at købe en varmepumpe til 15.000 til 17.000 kroner. Det er en luft til luft pumpe, og den benyttes typisk i sommerhuse eller i garager - eller som supplement til en anden fyringsform. Luft til luft pumpe opvarmer nemlig ikke brugs vandet.

En stor del af kunderne hos VVS Søberg køber en luft til vand pumpe, og den koster et sted mellem 80.000 og 100.000 kroner med montering. Dette er løsningen til dem, som uden for fjernvarmeområderne siger farvel til olie og gas, og som ikke ønsker haven gravet op og fyldt med slanger

Effektiviteten og lydniveauet i de nye pumper er ifølge Tobias Suni sænket betydeligt; faktisk er det sådan, at de billigste varmepumper i dag har samme lydniveau, som de dyreste for nogle år siden. Tobias Suni fortæller, at VVS Søberg altid undersøger, hvor langt der er til naboen for at sikre, at de gældende regler i forhold til lyd bliver overholdt, inden de monterer en varmepumpe. Han vurderer i øvrigt, at lydniveauet fra en konkurrencedygtig luft til vand pumpe ligger på niveau med et almindeligt køleskab.

Det komplette installationsarbejde tager typisk en til to dage.

Masser af slanger

Den sidste variant af varmepumpe er jordvarme, og denne installation kræver, at der graves mellem 200-300 meter slanger ned, hvis boligen er ca. 150 kvadratmeter. Her får kunden en høj effektivitet på grund af den jævne jordtemperatur samtidig med, at der ikke er risiko for lydgener, da pumpen står inde i huset. Prisen er med montering og gravearbejde er 90.000- 110.000 kroner.

22. marts 2021

Sådan kommer du i gang

Kontakt din VE-uddannede installatør og aftal besøg i hjemmet. VE-installatøren gennemgår boligen og energianvendelsen - og giver dig gode råd.

Du modtager tilbud og kan søge tilskud i Bygningspuljen til varmepumpen. Når du har et tilsagn fra Bygningspuljen, kan du bestille varmepumpen.

Leveringstiden er pt. 3 – 4 uger og du sparer fremover op til 4 ton CO2-årligt ved at skrotte olie-/gasfyret.

Artiklen er en del af ProjectZeros grønne tillæg i Ugeavisen i uge 8

Læs hele det grønne tillæg her!

 

Cookiepolitik