Handling haster: Få det nu gjort


Handling haster: Få det nu gjort

Der er mange grunde til at energioptimere boligen lige nu, siger ProjectZero direktør Peter Rathje. 

Af ProjectZero

Direktør Peter Rathje siger, at det er nu, boligen bør energioptimeres. Foto: Claus Thor.


Få det nu gjort. Sådan lyder opfordringen fra ProjectZero direktør Peter Rathje til dem, der overvejer at få energioptimeret boligen. Det er nu, det er muligt at få tilskud. Det er nu, renterne er lave. Det er nu, der betales negativ rente af opsparingen, og det er nu, der kan hentes en stor besparelse på boligens driftsudgifter. Og så er det i øvrigt også nu, man kan løfte værdien af boligen ved at få et bedre energimærke og undgå kommende CO2-afgifter.

Håndværkerne er i højeste gear og rustet til at hjælpe boligejerne, siger direktøren. Han fortæller, at Sønderborgs håndværkere de seneste år har været på en række kurser. De leverer i dag "kvalitet som aldrig før", som direktøren udtrykker det. Boligejerne kan således være trygge ved at invitere dem inden for til arbejdet med energiforbedringer.

- Nu, hvor der er tilskud, er der en ekstra stor fordel ved at få foretaget forbedringerne. Du kan halvere din energiregning, men hvor vi før kun talte om økonomi, så taler vi i dag også om komfort og sundhed. Du kan med energioptimering få et betydeligt bedre indeklima, siger direktøren - og fortæller, at der er eksempler på familier, hvor børnene har færre sygedage, efter at boligen er energioptimeret.

- Vi opholder os mere i hjemmet - det bliver stadig mere omdrejningspunktet i vores liv. Med corona-pandemien vinder hjemmearbejdspladser frem. Derfor er det endnu vigtigere, at vi har et godt indeklima, siger Peter Rathje.

900 milliarder euro 

- EU har afsat 900 milliarder euro, som skal bruges til energirenoveringer energiforbedringer, og der er slet ingen tvivl om, at alle kommer til at gøre noget. Dem, der ikke kommer med, straffes hårdt af nye afgifter. De er på 2000 kroner pr. tons CO2, og da et almindeligt familiehus med olie typisk udleder to til tre tons, bliver den ekstra udgift altså på 4000 til 6000 kroner årligt - så det er bare med at komme i gang, siger direktøren.

Peter Rathje lægger ikke skjul på, at det ikke er muligt at nå ProjectZero visionen om at gøre Sønderborg CO2- neutral i 2029, hvis ikke boligerne kommer med - det er sådan i dag, at 40 procent af CO2-udldningen kommer fra boliger. Derfor opfordres alle til at skrotte olie, gas og biomasse til fordel for fjernvarme, hvor det er muligt, og varmepumper.

22. marts 2021

Boliger

I 2010 besøgte ProjectZero 1600 husstande i området. 60 procent viste vilje til at gøre noget for den godt sag, og de investerede i gennemsnit 150.000 kroner. Det gav en omsætning på 100 millioner hos de lokale håndværkere.

Sønderborgs seks boligforeninger ligger ifølge ProjectZero direktøren vandrette for at gennemføre miljørigtige tiltag. De tegner sig for i alt 9300 boliger. I kommunen er der 19.700 ejerboliger - 1000 er andelsboliger. Der er 6000 udlejningsboliger.

I kommunen er omkring 6000 lejligheder opvarmet med gasfyr, 1800 har oliefyr og nogle tusinde varmes op med biomasse.

Artiklen er en del af ProjectZeros grønne tillæg i Ugeavisen i uge 8

Læs hele det grønne tillæg her!

Cookiepolitik