Gør noget godt for miljøet og få bedre indeklima


Gør noget godt for miljøet og få bedre indeklima

Projektleder Charlie Lemtorp fortæller her, hvordan boligen miljøoptimeres - det giver både lavere forbrugsudgifter og bedre indeklima.

Af ProjectZero

Mange ejendomme i Sønderborg-området er dårligt isolerede, utætte og har stort varmetab, siger projektleder hos ProjectZero Charlie Lemtorp. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig indeluft kondenserer på kolde overflader.

Det er også dyrt, når varmen forsvinder ud igennem dårligt isolerede loftrum, især i ældre huse, og det giver en ubehagelig varme om sommeren.

- Er du handymand, kan du selv efterisolere loftet. Er der mindre end 200 mm isolering i forvejen, vil det det være rentabelt og øge din komfort, siger projektlederen.

Et andet nemt og effektivt tiltag er hulmursisolering. Ældre huse har ofte 70-100 millimeter luft mellem forreste og bagerste mursten. Når vægge og lofter isoleres, vil husejeren opleve, at boligen bliver 4-6 grader varmere på de kolde dage, og på en varm sommerdag kan den blive op til 10 grader køligere. Rørene bør der også kigges på - en stor del af varmen kan være spildt, hvis rør i kælder eller loftrum ikke er isolerede. Det løses ved at montere rørskåle. 

Projektleder hos ProjectZero Charlie Lemtorp har mange gode og miljørigtige råd til husejerne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Døre og vinduer

Gamle og utætte vinduer holder ikke på varmen, og det kan aflæses på varmeregningen. Derfor kan det betale sig at skifte til energirigtige vinduer. Udskiftning af vinduer koster, men ud over et lavere varmeforbrug vil husets beboere opnå en bedre komfort, da de undgår træk og kulde.

- Når du skal vælge vinduer til dit hus, er der en række forhold, du bør være opmærksom på, herunder hvilke vinduestyper, der passer bedst til netop dit hus, og om hvorvidt et eventuelt nyt materiale passer til huset. Som tommelfingerregel siger man, at de vinduer, som sad i huset fra starten, også er de bedste rent arkitektonisk og proportionsmæssigt. Så find de gamle tegninger frem og se, hvilke vinduer der sad i huset, siger Charlie Lemtorp.

Vinduers tætningslister kan blive utætte med årene, men det er både nemt og billigt at skifte dem. Tætningslister koster 10-15 kroner pr. meter. Den reelle effekt på varmeregningen kan der ikke gives et eksempel på - den afhænger af, hvor utætte de gamle lister var. 

Power bag varmen

En forbedring af lidt større karakter, er at udskifte varmeinstallationerne.

- Ved valg fjernvarme vil du mærke en meget kraftig power, og flere af de husejere, ProjectZero har talt med, beretter, at det er en helt anden varme, de har fået i deres bolig, siger Charlie Lemtorp og fortsætter:

- Som varmeinstallation er solenergi også en mulighed. Solen tilfører jorden enorme mængder energi – denne energi kan du gratis udnytte til opvarmning. Med et solvarmeanlæg får du næsten gratis brugsvand fra marts til september. Og du kan være helt tryg ved, at det virker og at der kommer de forventede mængder af varmt vand ud i hanerne og radiatorerne. Solvarme - er en nem, gennemprøvet og velfungerende teknik. Et moderne kvalitetsanlæg kræver meget lidt vedligehold og leverer en dokumenteret mængde energi i form af varmt vand.

Jordvarme er en 100 procent løsning, som kan bruges både til opvarmning af hus og brugsvand. En jordvarme pumpe henter varmen fra jorden gennem slanger, der er gravet ned og tilsluttet en varmtvandsbeholder, der typisk er placeret i et skab i bryggerset. Væsken i jordslangerne cirkulerer ind i en kompressor, som hæver temperaturen og komprimerer varmen, så der opnås 55 grader varmt vand. Varmtvandsbeholderen fordeler herfra varmen ud til radiator-/gulv varme-systemet og til brugsvandet. Denne form for varme giver lige som fjernvarmen en meget stabil varme.

Ventilationsanlæg eller udluftning

Alle, der har boet i en bolig med ventilationsanlæg, kan aldrig finde på at bo i et uden. Det hævder Charlie Lemtorp. Et genindvindingsanlæg suger varme og fugtig luft ud fra køkken, badeværelse og bryggers. Dermed fjernes støvpartikler, fugt og lugt fra boligen, og man opnår et sundt og behageligt indeklima.

Energien i udsugningsluften udnyttes til opvarmning af den friske indblæsningsluft. Ved hjælp af ventilationsanlægget sikres et godt indeklima hele tiden. Ofte ser man også, at vinduer holder længere, fordi der aldrig vil stå vand i dem.

Allergi er et problem

Stadig flere danskere får konstateret allergi, men ifølge ProjectZero vil et ventilationsanlæg have en positiv indvirkning hos personer med luftvejsgener og allergi.

Med et anlæg holdes den relative luftfugtighed under 45 procent, og det betyder, at husstøvsmiderne, som er en af de hyppige årsager til allergi, dør.

Har husejeren ikke ventilationsanlæg, bør der luftes ud med fuld gennemtræk i 5-10 minutter, til al luft i huset er skiftet ud, men møbler og vægge ikke er afkølede. På denne måde spildes mindst mulig varme. Der bør luftes ud to til tre gange om dagen. Charlie Lemtorp anbefaler fem gange daglig udluftning, hvis husejeren har tætnet mur, vinduer, tag og gulv med alle de forskellige forbedringer.

Adfærd og el-forbrug

- Ikke alle bor i eget hus, men du kan naturligvis sagtens være med alligevel. Ved at følge dit elforbrug kan du ofte lave besparelser på mellem 10-25 procent. Har du fjernvarme, skal du gå efter et standby forbrug, der ligger under 0,1 kWh pr time, og ved naturgas og olie et standby forbrug på under 1,2 kWh pr time. Hvis du reducerer dit elforbrug bare med 600 kWh, sparer du ca. 1300 kroner årligt, siger projektlederen. 

23. marts 2021

Regneeksempler

Du kan få bedre indeklima, komfort og værdistigning af huset uden at det næsten koster ekstra. Se eksempel nedenfor

Regneeksempel: Bolig fra 1975, 154 m2, opvarmet med naturgas, energimærke E.

Lavenergi-vindue: Pris 130.900 kr, tilskud 74.800, finansieringsbehov 56.100 - årlig besparelse 2700 kr.

Loftisolering: Pris 25.000 kr, tilskud 18.600, finansieringsbehov 6.400 - årlig besparelse 622 kr.

Ventilationsanlæg: Pris 65.000 kr, tilskud 23.000, finansieringsbehov 42.000 - årlig besparelse 1800 kr.

Samlet pris 220.900 kr. Tilskud 116.400 kr. Finansieringsbehov 104.500 kr. Årlig besparelse 5122 kr.

Eksempel fra Danske Bank: Nyt lån, 20 år, fast rente 109.000 - rente 0,5 årlig bruttoydelse 6024, årlig nettoydelse 5808 nyt energimærke D, potiel værdistigning 100.000 kr. Beregningen forudsætter 1. prioritetspant i ejendommen, og der er benyttet en skattesats på 26,61% svarende til Sønderborg kommune.

Beregningerne er lavet som ’Lån til energiforbedringer’, hvor der ikke betales ekspeditions- og lånesagsgebyr. Alle huse og familier er unikke, så få den præcise udregning af dine drømme hos din bank.

Artiklen er en del af ProjectZeros grønne tillæg i Ugeavisen i uge 8

Læs hele det grønne tillæg her!

Cookiepolitik