Banebrydende bæredygtigt byggeri fra Gråsten Teglværk skaber grøn vækst og lokale arbejdspladser


Banebrydende bæredygtigt byggeri fra Gråsten Teglværk skaber grøn vækst og lokale arbejdspladser

Fremtidens boligejere efterspørger i stigende grad bæredygtigt byggeri, hvor genbrugsmaterialer og lavt energiforbrug i fremstillingsprocessen skaber fremtidens byggematerialer.

Gråsten Teglværks CleanTechBlock er grundstenen i demonstrationshuset Matzen Tegl-Huset, som med opnåelse af platin er blevet certificeret med den højeste DGNB-standard, som foreskriver bæredygtigt byggeri før, under og efter byggeprocessen.

Af ProjectZero

Genbrugsmaterialer og energibesparelser er nøgleord, når boligejere fremover efterspørger bæredygtigt byggeri og samtidig ønsker øget komfort, bedre indeklima og et lavt energiforbrug.

Gråsten Teglværk i Egernsund er en af de Sønderborg-virksomheder, som gennem innovation og udvikling, er en del af den grønne industri som er med til at skabe grøn økonomisk vækst og lokale arbejdspladser.

”Vi har en klar ambition om, at vi skal være den førende leverandør af fremtidens mursten i hele Europa, hvor vi genanvender materialer til fremstilling af vores CleanTechBlock og vores mål er at starte en helt ny produktionslinje, som sikrer nye, grønne arbejdspladser i Sønderborg-området og skaber grøn vækst”, fortæller Jacob H. Bendtsen, DGNB Konsulent hos Gråsten Teglværk.

Jacob H. Bendtsen har sammen med andre Sønderborg-virksomheder skabt det bæredygtige demonstrationshus i Egernsund, hvor alle byggematerialer er valgt ud fra et lavt energi- og ressourceforbrug under fremstillings- og byggeprocessen og et lavt og CO2-venligt energiforbrug i den daglige drift, hvor samtlige materialer er valgt med henblik på minimal vedligeholdelse og udskiftning.

I Matzen Tegl-Huset, med et beboelsesareal på 180 m2 og 212 m2 ydervæg, spares der omkring 35% CO2-udledning ved at benytte CleanTechBlock fremfor en traditionel mursten og isolering – og samtidig bruges der kun halvt så meget ler i fremstillingsprocessen.

”Vores CleanTechBlock er patenteret og glasset kommer fra genbrugspladser, som sender det rene glas til glasværker, og herefter kan Gråsten Teglværk aftage resterne, og det hele bliver knust til pulver og senere varmet op til 800 grader under vakuum, hvor almindeligt glasuld skal varmes op til 1600 grader, så her er der en stor energibesparelse i fremstillingsprocessen og dermed en stor reduktion i CO2-udledningen”, fortæller Jacob H. Bendtsen.

”En CleanTechBlock er ca. 10% billigere end traditionelle mursten og isoleringsmaterialer, og så er det meget nemmere at håndtere i byggeprocessen, da der ikke skal mørtel imellem, men blot en fliseklæb, så når blokkene er limet sammen, står der en færdig vand- og varmetæt ydermur som holder i mindst 100 år”, fortæller Jacob H. Bendtsen.

DGNB platin-certificeringen er beviset på, at Matzen Tegl-Huset er et af de mest bæredygtige byggerier i verden og netop holdbarheden er grundtanken i hele DGNB-certificeringen. I demonstrationshuset har Jacob Bendtsen indvendigt valgt rå murstensvægge af genbrugssten, som giver høj score på bæredygtighed, og de skal ikke males, da maling kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Alle materialer i demonstrationshuset, fra konstruktion over materialevalg til opvarmning, ventilation og belysning, er certificeret. Blandt andet er træet dansk fyrretræ og birketræ, og en installation i brusekabinen genbruger 80% af vandet, ligesom der, for at undgå støv og rengøring, ikke er nogen nedhængte lamper i huset.

10. marts 2021

Cookiepolitik