Af ProjectZeroJens Ulrich går den grønne vej for at spare penge, for at få bedre indeklima og for at gavne miljøet. Foto: Jens Eilertsen
Jens Ulrich er økonom og projektleder hos Danfoss, men ingen behøver en lang uddannelse i økonomi for at se, at det er en god forretning at foretage en energioptimering af boligen netop nu, hvor der er mulighed for at få penge fra tilskudspuljen til energirenovering. Han har allerede solceller og flere planer.
Der er tre grunde til, at Jens Ulrich vælger at gå den grønne vej – økonomi, indeklima og miljø/klima. Han er ikke fanatisk og vil have lov til at beholde sin brændeovn - og synes godt, at man kan tænke overordnede grønne tanker og så "synde" lidt.
Tilskud betaler næsten halvdelen
Planen er, at der skal bygges en 100 kvadratmeter stor garage med gulvvarme ved bopælen på Gammel Aabenraavej 18 i Gråsten. Her skal familien bo, når håndværkerne rykker ind for at skifte boligens vinduer. Jens Ulrich har regnet på projektet og fundet ud af, at det koster 350.000 kroner at skifte vinduerne. Det udløser et tilskud på 150.000 kroner.
Han regner med en stor årlig besparelse, når de nye vinduer er på plads. Vinduerne udgør nemlig en stor del af ydermuren, og de nuværende tynde ruder skiftes med vinduer, som er bedre til at holde varmen inde om vinteren og ude om sommeren.
Solceller leverer al strømmen
Dette er blot et skridt hen imod en optimering af den bolig, som familien - som tæller to voksne og to børn på 13 og 16 år - har boet i huset siden 2005. Huset har et seks kilowatt solcelleanlæg på taget, og der er lagt yderligere 300 millimeter Rockwool på loftet, således at der nu er 400 millimeter.
Solcelleanlægget leverer al strømmen til ejendommen, og overskudsstrømmen bruges til de mange lysanlæg, der er sat op ude i haven. Tidligere brugte boligejerne nettet som et batteri, men aftalen blev ændret.
Sparer mere end 25 procent
Alle tiltagene er med til at reducere de årlige udgifter - det samme er fjernvarmens omstilling til grøn energi. I dag bruges der fortrinsvis solceller til fjernvarmen i Gråsten, og Jens Ulrich årlige udgift er faldet fra 35.000 til 25.000 kroner.
Isoleringen i huset er ikke optimal, og da det blev bygget i 1963, var deringen, som tænkte på miljø og klima. Derfor er radiatorerne bygget ind i en hulning i murene og bag dem er der således kun mursten. Det er der rådet lidt bod på ved at montere en korkplade og reflekterende alufilm, men den manglende sne tæt op ad muren ude afslører, at der siver varme ud.
Når der kommer gulvvarme, fjernes radiatorerne og det bliver muligt at isolere yderligere, men alligevel siger Jens Ulrich, at de tynde mure gør det umuligt at isolere optimalt. Det kan kun lade sig lægge endnu et lag sten - at bygge et nyt hus uden på det eksisterende - men de planer har familien dog endnu ikke.