BALS vil varme dit hus op

Udnyttelse af overskudsvarme fra supermarkeder til opvarmning af boliger vil bidrage til at reducere CO2-udledningen i Sønderborg-området. Flere lokale supermarkeder er klar til at levere sin overskudsvarme til fjernvarmeselskaberne.

Af Jens Christian Moltke-Leth

Sektorkobling. Det er ordet, som bruges til at beskrive udviklingen, hvor virksomheder og andre instanser i samspil med energisystemet kan opnå bedre udnyttelse af ellers spildte resurser.

Lars G. Andersen, direktør for Brugsforeningen for Als og Sundeved, fortæller, at de længe gerne ville levere overskudsvarme til byens boliger, men de politiske rammer har været for dårlige, og det kunne dermed ikke lade sig gøre. Lars G. Andersen fortæller yderligere, at han håber på at kunne åbne for den varme hane igen.

Det betyder, at boligerne i Sønderborg-området i fremtiden delvist kan blive opvarmet af overskudsvarme  fra det lokale supermarked, som ellers blot ville blive sendt ud i det fri. Der er derfor gode muligheder for CO2-besparelser, da der dermed udnyttes de allerede produceret kilojoule varme, og færre nye skal produceres.

Det er rart at være med til at varme boligerne i Sønderborg-området op med det, vi ellers ville have spildt. I Brugsforeningen for Als og Sundeved gør vi, hvad vi kan for at gøre vores butikker grønnere, så når kunderne handler ind, handler de i en butik, der selv arbejder med at reducere energiforbruget. Nu kan vi, udover at reducere vores egen CO2-udledning, også bidrage til at reducere CO2-udledningen for Sønderborg-områdets boliger, og det glæder os.” fortæller Lars G. Andersen.

Også hos ProjectZero vækker løsningen begejstring: ”At udnytte overskudsvarme, som ellers vil gå til spilde, passer perfekt ind i Sønderborg-områdets klimavision, da løsningen er med til at reducere områdets CO2-udledning”, siger direktør Peter Rathje fra ProjectZero.

12. maj 2021

Cookiepolitik