Bæredygtigt byggeri vinder frem i Sønderborg-området

Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, eller det mere mundrette forkortede udtryk ”DGNB”, er den tyske bæredygtighedsklasse for byggeri, som stiller store krav, men er på vej til at blive en fast del af nye byggerier i Sønderborg-området.

Af Jens Christian Moltke-Leth

DGNB er en bæredygtighedsklasse, der på det seneste har udviklet sig til at være dét, nye byggerier stræber efter at opnå, såfremt der bygges med bæredygtighed, klima og energi for øje. DGNB-certificeringen er ikke en dans på roser at opnå, da der er mange krav i forskellige kategorier, man skal efterleve inden for social, miljø og økonomisk bæredygtigthed, hvilket kan være udfordrende. 

For at blive certificeret efter DGNB-standarden skal man opnå 50 procent samlet i det forskellige hovedgrupper, der vurderes på. Herefter modtages det lavest rangerede diplom, et sølv. Hvis man sætter DGNB i henhold til det danske bygningsreglement 2018, vil et byggeri efter BR18 kun opnå omtrent 16-18 point efter DGNB-standarden. Der er dermed stor fokus på bæredygtighed og klima, når der bygges efter DGNB.

Udvikling af egne kompetencer

Hos virksomheden, Hansson Erhverv, er man i gang med at opføre nye lokaler på Ingolf Nielsens Vej i Sønderborg, hvor man ønsker at bygge bæredygtigt i henhold til DGNB-standarden. For at holde styr på, at man opnår det bedst mulige resultat, har ejerne af virksomheden været igennem et 5 måneders uddannelsesforløb, således de nu er certificeret rådgivere i bæredygtigt byggeri. Dermed har de den fornødne indsigt til at kontrollere, at det hele går som det skal og bliver bygget som de ønsker. Samtidigt har den kommende lejer af en del af byggeriet på Ingolf Nielsens Vej et ønske om, at lokalerne lever op til DGNB-standarden, da det passer i tråd med lejerens CSR-profil. 

Hansson Erhverv gør meget for at kommende lejere i Sønderborg kan bo grønt og dermed bakker op kommunensbæredygtighedspolitik.

26. maj 2021

Nye DGNB-byggerier er planlagt i Sønderborg-området

Mange af de kommende byggerier i Sønderborg-området er planlagt til at blive bygget efter DGNB-standarden, herunder Nordals Ferieresort, det nye Danfoss House og Kongebro huset. Denne standard for byggeri går i tråd med ProjectZero-visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029, da der er tænkt energi og holdbarhed ind i byggeriet, som i sidste ende mindsker CO2-udledningen fra byggeriet og den efterfølgende drift.

"Bæredygtighed er en ny måde at tænke på, som kun bliver mere udbredt. Med den viden vi har om verdens tilstand, er der ingen vej tilbage, og fremtidens borgere vil forvente, at byggerier er bæredygtige. Det er baggrunden for at Bitten & Mads Clausens Fond forfølger DGNB-standarder i sine byggerier. Fordi vi dermed baner vejen og viser, at det kan lade sig gøre." fortæller Per Have, CEO i Bitten og Mads Clausens Fond.

Alssund Kollegiet var det første byggeri i Sønderborg, som blev certificeret efter denne DGNB-standard. Dette byggeri stod Blaavand og Hansson i samarbejde med Bo Michelsen for. Sidenhen er der kommet flere til. Blandt andet har Gråsten Teglværk bygget et hus i Egernsund, for at demonstrere, at de er i stand til at overholde og opnå den højeste udmærkelse indenfor DGNB, en platincertificering.

Cookiepolitik