Mens virksomhedernes CO2-udledning siden 2007 er reduceret til 97.030 tons CO2, så steg virksomhedernes samlede energiforbrug i 2020 med 6%, og det er især virksomheder med gas i fremstillingsprocessen, der har haft en stigning i energiforbruget. Tallene indikerer, at især bygge- og fødevareindustrien har haft et højere aktivitetsniveau under Corona-pandemien.
Med energi fra sol, vind og biogas er energiforsyningen blevet mere grøn, men omstillingen får kun effekt, såfremt virksomhederne indfaser de nye energiformer (især elektricitet) i deres fremstillingsprocesser.
Nye forbrugerholdninger udfordrer virksomhederne globalt – og i Sønderborg
Science Based Target (SBT) er de store virksomheders svar på nye grønne forbrugerholdninger som udfordrer bl.a. fødevarevirksomhedernes forsyningskæde, men snart alle virksomheder.
I Sønderborg-området har Danfoss, Stryhns, Stark, Chr. Hansen og nu senest Danish Crown, tilsluttet sig SBT-initiativet, som på et klart defineret grundlag, giver virksomhederne mulighed for at beslutte klimaindsatser, -målsætninger m.v. med henblik på at dokumentere at virksomheden overholder Paris-aftalen fra 2015.
De største og mest CO2-udledende virksomhedernes rejse
De 10 størst udledende virksomheder i Sønderborg-området tegner ca. 60.000 tons CO2 af de samlede 97.030 tons CO2 og dermed er der uændret et stort behov for, at virksomhederne har fokus på energieffektivisering og reduktion af energiforbruget.
I 2019/2020 har de store virksomheder deltaget i et workshopforløb, hvor der blev udarbejdet klimastrategier og indført energiledelse. Dette har resulteret i nye monitoreringsværktøjer, skifte til LED-belysning, nybyggeri i bedre energiklasse, udskiftning af ineffektive maskiner, apparater m.v. Nogle virksomheder har investeret i solceller for selv at dække dele af virksomhedens strømforbrug.
ZEROcompany-programmet hjælper virksomhederne
Siden 2009 har ZEROcompany-programmet hjulpet virksomheder til at spare på energiforbruget. Gennem udskiftning af belysning, udfasning af fossile brændsler; og hvor det er muligt, konvertering til fjernvarme og optimering af processer. Programmet har mere end 40 deltagende virksomheder. Ambitionen er at alle områdets store om SMV-virksomheder bliver aktive deltagere i ZEROcompany og inspirerer hinanden til at løfte CO2-udfordringerne i flok.