Johanna kører elbil

Ungt Sønderborg-par har truffet grønt transportvalg. Johanna tager elbilen til Aabenraa, mens Sean tager rute 223 - biogas-bussen til Linak.

Hver morgen kører parrets elbil, en Renault ZOE, mod arbejdspladsen i Aabenraa centrum med Johanna Behnke ved rattet, mens Sean Thomsen nyder busturen til Linak i Guderup. Elbilen anvendes også til ferieture i Danmark og Tyskland, som planlægges ved hjælp af en mobilapp.

Af Peter Rathje

Johanna Behnke og Sean Thomsen kører ZOE

Ubegrænset kørsel for 625 kr. om måneden

Bilen, som blev købt ultimo 2020 for 240.000 kr., har nu kørt 18.600 km – upåklageligt, og den er købt med en batterigaranti på 160.000 km. ZOE-elbilen har en normeret aktionsradius på 385 km, den i praksis oplevede rækkevidde om sommeren er 350 km.

Parret har tegnet et CLEVER-abonnement til 625 kr. om måneden, som dækker ubegrænset opladning fra CLEVER-stationer i Danmark. Parret bor i lejebolig på Helgolandsgade og oplader normalt bilen på en af de 4 CLEVER-ladestanderne ved Nørrebro i Sønderborg centerbyen.

Stor tilfredshed med elbilen

Kørsel med elbil er blevet en del af parrets grønne DNA og allerede en kompetence, som ligger i rygmarven.

”Vi er særdeles tilfredse med elbilen, som også bidrager til en mere rolig og mindre stressende kørsel”, fortæller Johanna Behnke. ”Vi anvender "A Better Routeplanner" app, holder lidt ekstra pauser på de lange strækninger og husker at oplade bilen også under de korte pauser. En tur til København med elbil tager ca. 30-40 minutter ekstra end med benzinbil med en indregnet pause på 20 minutter for begge eksempler”.

Elbilen oplades fra CLEVER-stationerne på Nørrebro – i skarp konkurrence med benzinbiler, som optager ladestandernes p-pladser

Parrets anbefalinger til andre som ønsker at anskaffe en elbil

”Bor du i eget hus og kan etablere egen ladestander i indkørslen, så er der ingen undskyldninger for ikke at købe en elbil” siger Sean Thomsen med et smil og fortsætter ”bor du som os til leje i etagebolig, så bør du inden køb af elbil undersøge afstanden til nærmeste offentlige ladestander og ligeledes mulighederne for at kunne oplade bilen på din arbejdsplads”.

Sean Thomsen undrer sig meget over, at det er tilladt benzin/dieselbiler at langtidsparkere på pladser med el-ladestanderne. Han opfordrer kommunen og ladestander-operatørerne til at få synliggjort (skiltet), at parkeringspladserne kun må anvendes til opladning af el/PHEV-biler. Dette af hensyn til de brugere som ikke har andre lademuligheder, men også de mange turister, som besøger byerne i forventning om at kunne oplade bilen under besøget. 

Turismekommuner skal være særligt OBS på elbil-turister

Ikke alle kommunerne er klar til at modtage besøgende turister i elbil. Således oplevede Johanna/Sean i Frederikshavn, at de kun havde mulighed for at lade fra tre offentlige ladestandere (heraf kun én CLEVER-station), som samtidig havde tidsbegrænset opladning.

Fremtidens grønne medarbejder – tager ansvar for egen transport til arbejdet

I de kommende år strammes kravene til virksomhedernes CO2-reduktioner. Udledningerne skal ikke kun i nul (neutraliseres), men virksomhederne skal også rapportere klimaaftryk fra både virksomhedens normale fremstilling/drift samt det indirekte aftryk (det såkaldte scope 3) fra indkøbte råvarer, varetransporter – og medarbejdernes transport til/fra arbejdet.

Scope 3 opgørelserne vil derfor styrke virksomhedernes interesse for medarbejdernes transportmidler til/fra arbejdet og såvel bustransport baseret på biogas og elbiler vil aktivt bidrage til at reducere virksomhedens samlede CO2-aftryk og rapporteringen heraf.   

Vil du dele dine erfaringer med ZEROnyt?

Er du selv ejer af en elbil, så hører vi gerne fra dig med henblik på at viderebringe dine erfaringer til kommende bilkøbere. Skriv til post@projectzero.dk.

23. juni 2021

Sønderborgerne køber forholdsmæssigt flere grønne biler end resten af Danmark – og nu stiger også andelen af elbiler i nysalget

Antallet af nye grønne biler i Sønderborg er i 2021 (1. januar – 20. juni) steget med 239 biler, svarende til 30,6% af samtlige nyregistrerede personbiler i perioden. Dette er en stigning på 331% i forhold til samme periode i 2020. Elbilerne i Sønderborg udgør nu 9,5% af ny-bilsalget og PHEV-modellerne 21,1%. En nærmere analyse viser, at elbil-salget i Q2/2021 vinder markedsandele, således at elbilerne nu udgør 10,4% af ny-bilsalget mod 9,2% i Q1/2021.

Til sammenligning udgør de tilsvarende salgstal for grønne biler for hele Danmark 23.125 biler, svarende til 26,2% af samtlige solgte personbiler i perioden. Dette er en stigning på 233% i forhold til samme periode i 2020. Elbilerne udgør nu nationalt 7,4% af ny-bilsalget og PHEV-modellerne 18,8%.  

Bilsalgets nationale grønne top5 indeholder følgende mærker: Ford, VW, BMW, Peugeot og Kia med deres elbil- og PHEV-varianter. For elbilerne ligger VW, Tesla, Hyundai, Kia og Mercedes-Benz i toppen med deres elbil-varianter.

Det samlede antal grønne biler i Danmark udgør medio juni 2021: 86.951 biler, svarende til 3,2% af den samlede bestand på 2,8 mio personbiler.

I Sønderborg udgør bestanden af grønne biler medio juni 2021: 1.051 biler, svarende til 2,7% af den samlede bestand på 38.760 personbiler.

PHEV-biler under EU taksonomi-pres

Plug-in-hybrid-bilen (PHEV) har to motorer, et ellade-stik og en styring, som tillader bilen at køre på strøm de første 40 – 60 km. Dermed mindskes afhængigheden af opladning undervejs, idet bilen automatisk kobler om til benzin/diesel når strøm-tanken er tom.

PHEV-bilen er typisk dyrere i anskaffelse og reparationer, idet den indeholder to parallelle motorsystemer. Til gengæld spares de dyre batterier.

EU Kommissionen meddelte den 23. april 2021 at hybridbilerne, grundet EU´s nye taksonomi, ikke kan kategoriseres som grønne fra 2026.

Dermed forventes også i Danmark et politisk større fokus på den rene elbilløsning, med henblik på at realisere Folketingets 70%-målsætning med 750.000 – 1 mio grønne biler i 2030. Ligeledes forventes taksonomien at presse danske pengeinstitutter til at differentiere rentesatsen på billån – til fordel for elbiler.

 

Hent værdifuld viden om elbiler hos FDM

Bliv klogere på de grønne biler her.

Få svar på dine elbil-spørgsmål her.

Beregn hvilken ladeløsning som passer bedst til din elbil her.

Se oversigten over hvilke elbiler som kan registreres med anhængertræk her.

Cookiepolitik