Erfaringer fra ProjectZero viser vejen for tre kommuner

Et nyt samarbejde mellem tre kommuner og private aktører, der skal sætte skub i energieffektiviseringer og varmekonverteringer i boliger, bygger på erfaringerne fra Sønderborgs ProjectZero om, hvordan boligejerne motiveres til at gennemføre energibesparelser. 

Af ProjectZero

Grønbolig.nu skal motivere boligejernes grønne rejse

Det er kommunerne Skive, Middelfart og Helsingør, der med støtte fra Energifonden, går ind i et tæt samarbejde med Videncentret Bolius i projektet grønbolig.nu for at få boligejerne i deres kommuner til at sætte gang i energieffektivisering af ejerboligerne.

”Det glæder mig, at andre kommuner nu kan få gavn af de mange erfaringer vi har gjort i Sønderborg siden 2007. Erfaringerne bygger på kommunikationsindsatser og forpligtende samarbejder mellem bygge- og installationsvirksomheder, uddannelsesinstitutioner, ejendomsmæglere og pengeinstitutter med ambitioner om at motivere boligejere til at energirenovere deres boliger, som står for omkring 40 procent af CO2-udledninger”, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen i en kommentar til det nye samarbejde.

Projektet bygger videre på de positive erfaringer, der er opnået gennem Sønderborgs ProjectZero, hvor områdets koordinerede indsatser har skabt større deltagelse og energibesparelseseffekter end tidligere set i andre danske kommuner. 

I samarbejdet vil der også være fokus på varmekonvertering de steder, hvor der i dag er varmeforsyning med olie eller naturgas. Projektet har dermed fokus på grøn omstilling ved at aktivere boligejerne.

Og der er bestemt noget at komme efter, viser analyser, både når det gælder om at nedsætte energiforbruget til opvarmning af boliger, og når det gælder omstilling til CO2-venlige opvarmningsformer som varmepumper og fjernvarme. 

Samarbejdet gavner både klimaet og lokalsamfundet 

”Når de gamle vinduer bliver skiftet ud, taget isoleret eller det sorte fyr bliver erstattet med en grøn varmepumpe, bliver der sparet på både energiregningen og CO2-udledningen. Derfor er jeg rigtig glad for at se, hvordan Skive, Middelfart og Helsingør går foran og er med til at skubbe på den grønne omstilling. Den grønne omstilling handler om samarbejde – også på tværs af det kommunale og private. Det er samarbejdet her, som kommer både klimaet og lokalsamfundet til gode, et rigtig godt eksempel på,” udtaler Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i forbindelse med projektet.

Andre kommuner skal inspireres til lignende projekter

Projektet er netop blevet skudt i gang og vil løbe til udgangen af 2022. Målet er, at der opsamles konkrete erfaringer og anbefalinger, som kan inspirere andre kommuner og lokale aktører til at igangsætte aktiviteter, hvor boligejere energieffektiviserer deres bolig og udskifter olie- og naturgasfyr med fjernvarme eller varmepumper.

”Det er rigtigt godt, at projektet har fokus på at give boligejerne et bedre indeklima og sundere boliger samtidig med, at der gives et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Det er godt set at lade kommunerne sammen med Videncentret Bolius sikre en tæt dialog med boligejerne hele vejen igennem processen. Jeg håber, at de positive erfaringer, der høstes i projekt grønbolig.nu, kan inspirere andre kommuner til at gå i gang med lignende borgernære grønne omstillingsprojekter,” uddyber Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i forbindelse med lanceringen af projektet.

Yderligere oplysninger og interview 

Erik Lauritzen, borgmester, Sønderborg Kommune. Telefon 27 90 02 06 – ela@sonderborg.dk

Peter Rathje, administrerende direktør, ProjectZero og medlem af styregruppen for grønbolig.nu. Telefon 40 40 86 36 - peter.rathje@projectzero.dk

27. juni 2021

Cookiepolitik