Brug dit energimærke aktivt

Dit energimærke skal op af skuffen og bruges aktivt, når du planlægger en renovering, vil sælge eller søge tilskud. Brug også energimærket, når du skal renovere dit køkken.

Af Charlie Lemtorp

Derfor skal du energiforbedre din bolig

"Energiforbedringer af boligen kan være mange ting. Det kan være at skifte til varmepumpe, nye energiruder, isolering af loft eller udskiftning af termostater. Fælles for forbedringerne er, at de nedbringer din boligs energiforbrug", fortæller Nis Peter Thyssen, filialdirektør i Danske Bank i Sønderborg. "Vi har samlet en masse god inspiration på vores hjemmeside og ved hjælp af denne guide kan du finde ud af, hvordan du kommer videre med dine energiforbedringer".

Nis Peter Thyssen forsætter, "de penge der bruges på en energirenovering, kan hurtigt tjenes hjem igen (flere gange endda), da det kan være medvirkende til, at du kan få en højere pris for boligen og samtidig få solgt hurtigere".


Sådan kan du forbedre din boligs energimærkning

Sørg for at alle rør til installationer, uden for den opvarmede del af boligen, er isoleret. Det kan f.eks. være rør i en garage eller en kælder.

Har du en gammel cirkulationspumpe, evt. på brugsvandet, så kan det ofte betale sig at skifte den, rådfør med en VVS-installatør.

Har du et hus med tilgængeligt loftsrum, og kun 200 mm isolering, kan det ofte svare sig at efterisolere med 200 mm, rådfør dig med en tømrer.

Gas-, oliefyr samt elvarme har negativ indvirkning på dit energimærke - konverter derfor til fjernvarme eller varmepumpe.

Installation af ventilationsanlæg har positiv indvirkning på dit energimærke.

Hvorfor er et godt energimærke vigtigt?

Der er flere aspekter, som medfører, at det er vigtigt med det bedst mulige energimærke på din bolig. Energimærket er en indikator for hvor langt din bolig kører på literen, men ofte også hvor sundt det er at leve i din bolig.

Nis Peter Thyssen fortæller, det er en god idé af flere årsager. Det vil give dig besparelser i budgettet, f.eks. i form af lavere varmeudgifter. Ifølge en analyse fra Realkredit Danmark kan det koste op mod 30.000 kr. om året at opvarme et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, hvis huset har energimærke G, mens det kun koster omkring 3.000 kr. om året at opvarme huset med fjernvarme eller naturgas, hvis huset har energimærke A2020.

Det kan også øge din boligs værdi. En analyse Realkredit Danmark netop har udgivet, den 31/5-2021 viser, at som en tommelfingerregel vil værdien af et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter stige med næsten 100.000 kr., hver gang man går et trin frem på energimærkningsskalaen.


Hvis du har lyst til at se energipotentialet i dit eget hus, kan du prøve kræfter med det, hos vores samarbejdspartner energihjem.dk.


Energiinvesteringer er vigtige for den grønne omstilling, som boligejerne også skal være en del af. Nis Peter Thyssen udtaler, ”Vi oplever at det giver super god mening at energirenovere samtidig med, at man foretager boligforbedringer på sin ejendom. En kombination mellem nytteværdi, daglig glæde og besparelser på de løbende forbrugsudgifter kan motivere flere til at komme i gang. Men det kræver en plan og den vil vi i Danske Bank meget gerne hjælpe kunderne med at få lavet”.

Et godt energimærke er ofte et af søgekriterierne, når en ny køber leder efter ny bolig og giver dem en fornemmelse af, hvad de kan forvente i forbrug. Det er desuden et lovmæssigt krav, at alle boliger skal have et gyldigt energimærke, før de sættes til salg hos en ejendomsmægler samt når man søger tilskud i bygningspuljen.

7. juni 2021

Links og inspiration

Totalkredit energiberegner  

Sparenergi: Råd og inspiration til energirenovering af dit hus

Videncenter for energibesparelser i bygninger 

Håndværkerliste

Alle ZEROhåndværkere har løbende efteruddannet sig indenfor energiområdet. Du kan derfor søge rådgivning til din energiløsning og energirenovering hos alle de nævnte håndværkere og rådgivere.

Her er et link til håndværkerlisten 

Cookiepolitik