Renoveringsprojekt har reduceret boligens CO2-udledning med 62%

Christian Frost Hansen har som 4. generation i hjemmet i Ulkebøldam gennemført omfattende renovering af boligen og sænket boligens CO2-aftryk med 2,7 ton og varmeudgiften med 15.000 kr. årligt.

Af Charlie Lemtorp

Christian Frost Hansen og Karl Erik Hansen foran det energirenoverede hus

Dybe renoveringer kan ændre et hus på flere forskellige parametre – komfortmæssigt, driftsøkonomisk og arkitektonisk. For Christian Frost Hansen fra Ulkebøldam er alle de nævnte parametre vigtige. Indretningen har været et fokus i hans køb af barndomshjemmet (nu 4. generation). Karl Erik Hansen, der er far til Christian Frost Hansen fortæller at, det er blevet bedre end det var. Da nedbrydningen gik i gang, var det lidt vemodigt. Resultatet er blevet rigtigt godt, også langt bedre end forventet.

Mange familier i Sønderborg-området har kigget på den store forandring der er sket på boligen i Ulkebøldam. Boligen er blevet energirenoveret, med fokus på indretning og arkitektur.

En typisk bolig fra 1933 på 240 m2  som den Christian Frost Hansen ejer  udleder omkring 4,3 ton CO2 årligt, hvilket svarer til ca. 26.000 kr. årligt i opvarmning. Hos Christian Frost Hansen er man med på energirenoverings-bølgen. Byggeriet er og dog blevet forsinket en del pga. Corona-pandemien, som har skabt længere leveringstider. Leveringstiderne har dog ikke fået Christian Frost Hansen til at ryste på hænderne, der ikke er gået på kompromis på valg af kvalitetsrigtige materialer.

Valget af håndværker

Da opgaverne blev tildelt håndværkerne, blev det udbudt, i det der bliver kaldt fagentreprise.

For Christian Frost Hansen, har oplevelsen med håndværkerne været fantastisk, og samarbejdet på tværs mellem Fredriksen og Jepsen (TØ), Ellegaard byggeforretning (MU), VVS Technic (VVS), NHJ (EL), Dansk Isolering (ISO) og de øvrige har fungeret rigtig godt.

Christian Frost Hansen, viser den ene væg i stuen, hvor der er hulmursisoleret, og den blotlagte sten virker som lyddæmper.

En del er tilbageholdende i forhold til at købe et ældre hus og totalrenovere det. For Christian Frost Hansen var det mere tiltrækkende at købe denne skønne bolig med en super beliggenhed og selv præge det.  

Bidrager til Sønderborgs grønne omstilling

Med den store renovering der er gennemført, udleder boligen nu ikke længere 4,3 ton CO2, men derimod kun 1,7 ton CO2 årligt, altså en reduktion på 2,6 ton CO2 med en årlig varmeudgift på ca. 11.800 kr - dermed en årlig besparelse på ca. 15.000 kr. ProjectZero vurderer at huset er flyttet fra E til A2010

7. juli 2021

Hvordan er CO2 udledningen reduceret ?

Hulmuren er blevet fyldt op med isolering, og giver en besparelse på ca. 92 kWh pr m2 årligt

Loftet er efterisoleret og giver en besparelse på ca. 24 kWh pr m2 årligt

Vinduerne er udskiftet til lavenergi og giver en besparelse på ca. 170 kWh pr m2 årligt

Gulvet er efterisoleret og giver en besparelse på ca. 11 kWh pr m2 årligt

Gasfyret er skrottet til fordel for fjernvarme besparelse ca. 7.200 kWh årligt

Hertil er der lavet mange andre tiltag som også giver besparelser

 

Hvad er en fagentreprise

Ved denne entrepriseform er det dig som bygherre, der styrer (evt. sammen med en rådgiver). Projektering (tegninger, beskrivelser m.v.), indhentning af byggetilladelse, styring og koordinering af hele byggeprocessen er dit ansvar og din opgave. Du skal også selv udforme tilbudsmaterialer m.v., indhente tilbud, skrive kontrakter med de implicerede håndværkere og styre processen, så arbejdet ikke går i stå. Du skal desuden løse eventuelle kontroverser mellem de enkelte fagentreprenører, og samtidig får du det fulde juridiske og økonomiske ansvar. Til gengæld kan du ofte spare mellem 5-10% på den samlede enterprisesum.

Håndværkerliste

Alle ZEROhåndværkere har løbende efteruddannet sig indenfor energiområdet. Du kan derfor søge rådgivning til din energiløsning og energirenovering hos alle de nævnte håndværkere og rådgivere her.

Cookiepolitik