Er du klar til at køre grønt?

Folketinget vedtog den 18. december 2020 en ændring af bilbeskatningen og markedet kvitterede efterfølgende med en eksplosiv vækst i salget af el- og hybridbiler. 7.344 nye el- og pluginhybridbiler fik grønne plader på i december 2020. For årets sidste to uger udgjorde el- og plugin hybridbilerne mere end 50% af salget.

Den nye bilafgiftsmodel bygger på bilens specifikke CO2-udledning og favoriserer derfor elbilen. Det samme gør forlængelsen af den lave elafgift på opladning af nul- og lavemissionsbiler, som sikrer boligejere uden egen solcelleproduktion en attraktiv pris på strøm til elbilen.   

Af Peter Rathje

26% af CO2-udledningen er persontransport

Persontransporten i Sønderborg-området udgjorde i 2029 26% af CO2-udledningen, svarende til 1.400 kg CO2 per indbygger i gennemsnit. Udledningen knytter sig til den årlige kørsel i området ca. 36.000 personbiler, hvoraf ca. 66% kører på benzin og resten overvejende på diesel. Ifølge Sønderborgs Roadmap2025 bygger transport-omstillingen frem mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 på bl.a. følgende indsatsområder:

  • grøn bilisme med skift til el- og hybridbiler, delebiler, styrket samkørsel m.v.
  • styrket bustransport baseret på områdets egen biogas
  • styrket cyklisme med flere børn som cykler i skole, flere elcykler m.v.

Bilismen skal gøres grøn, men for mange er omstillingen også en mulighed for at udfordre det traditionelle (bil)ejerskab og i samarbejde nytænke mere bæredygtige transport-løsninger. Flere af områdets landsbylaug har gennem mange år været frontløbere på dette område.

Eksplosiv udvikling i salget af grønne biler

Antallet af solgte grønne biler i Danmark steg i 2020 til ca. 32.000 biler – en stigning på næsten 400% i forhold til året før. Samlet udgjorde de grønne biler 16% af de solgte biler i 2020.

Danmarks Statistik beretter endvidere, at (rekordhøjt) 43% af årets bilsalg blev indregistreret som leasingbiler – måske et udtryk for rettidig omhu og forbruger-bevidsthed om ikke at strande med en fossilbil når salget af elbiler for alvor brager igennem.

Sønderborg oplever som resten af landet en stigende interesse og salg af el- og plugin hybridbiler. Primo 2020 var antallet af grønne biler 275, som overvejende var registreret som privatejede. Det forventes at dette tal er steget markant igennem 2020 og at Sønderborg-området i 2020 har doblet antallet af grønne biler.

Hønen eller ægget?

Hvad kommer først – elbilerne eller den nødvendige infrastruktur?

Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi peger i interview på TV2 News på behovet for HELP for at få elbil-salget op i et højere gear: Hænder, Elnet, Ladeinfrastruktur og Parkeringspladser.  

Elnettet skal gøres mere robust med henblik på at servicere både stigende mængder el i opvarmningen (store og små varmepumper), ladeinfrastrukturen skal gøres tryg/billig med henblik på at servicere elbilerne udenfor hjemmets aktionsradius og kommunerne kan/bør positivt diskriminere elbiler parkeringsmæssigt i forhold til fossile biler. Endelig skal der endnu flere hænder på rattet i endnu flere elbiler.

Ingen tvivl om at både folketingets politikere og bilproducenterne vil gøre de nødvendige indsatser for at sikre flere hænder på rattet, mens øvrige interessenter både lokalt og nationalt arbejder på at få den grønne infrastruktur på plads.

ZEROnyt styrker fokus på grøn transport

ZEROnyt vil i foråret 2021 styrke fokus på den grønne persontransport – og dele de gode historier om hvordan områdets borgere, virksomheder, kommunen, bilforhandlerne m.v. byder aktivt ind på den grønne transport-omstilling.
 

ZEROnyt vil nemlig gerne hjælpe dig med at træffe dit næste grønne bilvalg.

Send en mail til post@projectzero.dk, såfremt du gerne selv vil bidrage med dine grønne transport erfaringer og forslag.

20. januar 2021

Få overblik over udbuddet af elbiler i Danmark

Check-in på FDM og få vejledning til om du skal vælge el- eller plugin hybridbil.

Læs også FDM´s vurdering af de 5 bedste elbiler nu og her, som konkluderer at

  • at Seat Mii electric med en pris fra 170.000 kr er markedets pt billigste elbil
  • at Tesla model 3 med priser fra 384.000 kr er den mest populære elbil
  • at Hyundai Kona elctric med priser fra 250.000 kr er markedets mest populære SUV
  • at VW ID.3 med priser fra 325.000 kr er markedets mest populære familiebil
  • at Mercedes-Benz EQC vinder FDM´s store gruppetest for elbiler. Bilen kan købes fra 690.000 kr.

Se oversigten over hvilke el- og plugin hydridbiler som kan registreres med anhængertræk her.

Hvad kan vi lære af Norge?

Norge har længe været et stort hestehoved foran Danmark på elbil-området og derfor er det værd at holde et vågent øje med udviklingen i Norge. Hver anden ny bil solgt i 2020 var således i Norge en elbil.

Den norske regerings ambitioner er at alle nye biler fra 2025 skal være nul-emissionsbiler. Kraftig stigende CO2-afgifter (fra 590 NOK til 2.000 NOK per ton i 2030) skal sammen nul-emissions-zoner i de store norske byer, nye krav om ladeinfrastruktur ved alt nybyggeri og krav om kun nulemissionsbiler i det offentlige indkøb fra 2022 sætte ny strøm på elbil-salget i Norge.

 

Kortet (Danmarks Statistik) viser, at Sønderborg-områdets pendlere har alle muligheder for, at bruge elbilen til den daglige pendling – mere end 90% har mindre end 100 km til/fra arbejdet.

Cookiepolitik