Spis Godt Spis Grønt

I halen på Fødevarestyrelsens nye officielle kostråd lancerer Sønderborg Kommune en kampagne for mere klimavenlige madvaner. Kampagnen foregår i ugerne 7-10, hvor borgerne gennem forskellige tilbud og aktiviteter får inspiration til at spise mere grønt til fordel for både sundhed og klima. 

Pressemedelselse Sønderborg Kommune

Kampagnen Spis Godt Spis Grønt er ikke bare klimavenlig, den er også corona-venlig med et program, der primært foregår digitalt via Facebook og en hjemmeside fra den 15. februar til og med den 14. marts 2021.

Ikke bare sundt, men også lærerigt
Og kampagnen er meget mere end en række budskaber. Den er en perlerække af spændende arrangementer, hvor man fx kan lære at fermentere, lave mad med råvarer, der er i sæson og prøve at sanke mad i naturen. Der er også spændende foredrag på programmet med bl.a. kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz, der står bag den populære ”suveræne-serie” med fx Suveræne Salater. I vinterferien kan man tage familien med på et Madløb i både Sønderskoven, Gråsten Skov, Nørreskoven og på Kær Vestermark. Her vil kommunens naturvejledere fortælle om den natur, man oplever undervejs. Og så tilbydes der en fuld madplan i uge 8, 9 og 10 med nye og mere grønne opskrifter, der forhåbentlig kan føjes til familiens favorit-retter.
 
Nye grønne livretter med flere grøntsager i hverdagen
- Spis Godt Spis Grønt kampagnen udspringer direkte af vores Handleplan for Fødevarer, som både har fokus på klimavenlige fødevarer og sundhed og trivsel for den enkelte borger. Jeg håber mange vil tage godt imod kampagnen, og måske bruge den som startskuddet til at få lidt flere grøntsager ind i hverdagsmaden, og handle mere efter hvad der er lokalt og hvad der er i sæson, siger formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Riis Engelbrecht.
 
- De fleste af os er jo vanemennesker, og vi har måske 10-15 favoritretter på rygraden, som vi laver rigtig ofte. Hvis man kunne tilegne sig en håndfuld nye og mere grønne livretter i løbet af den her kampagne, få en bedre fornemmelse af hvad der er i sæson hvornår, og samtidig få nogle ideer til at undgå madspild, så er vi allerede rigtig godt på vej til en sundere og mere klimavenlig livsstil, siger Kirsten Bachmann, der er næstformand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.
 
Sådan kommer du i gang
Det fulde program findes på hjemmesiden Spis Godt Spis Grønt, hvor det også er muligt at melde sig til de aktiviteter, der kræver tilmelding.
 
Følger man Facebooksiden Spis Godt Spis Grønt vil man dagligt få nye opdateringer med opskrifter og tips og tricks til at undgå madspild og spise lokal mad, der er i sæson.
 
Kampagnen udføres i samarbejde med Sønderborg Bibliotek, Ungehuset Mejeriet, Naturvejlederne, Ungeklima-rådet og Landdistrikterne, og Naturstyrelsen. Herudover støtter også de lokale supermarkeder, herunder Føtex, Brugsforeningen for Als og Sundeved og Netto, op om kampagnen. Der er derudover indgået et samarbejde med FOF Sønderborg om flere af arrangementerne. 

3. februar 2021

Ny Concito database gør os klogere på fødevarers klimabelastning

Den store klimadatabase - topfoto med logo

Kilde: Concito

Med ”Den store klimadatabase” giver Danmarks grønne tænketank CONCITO nu virksomheder, myndigheder og borgere fri adgang til livscyklusanalyser af klimabelastningen fra 500 af de mest almindelige fødevarer og drikkevarer. Databasen er et unikt værktøj, der med større præcision end nogensinde kan belyse klimaeffekten af vores fødevareforbrug og bidrage til at fremme mere klimavenlige madvaner.

”Den store klimadatabase”, som udgives af CONCITO i samarbejde med 2.-0 LCA consultants og med støtte fra Salling Fondene, er den første offentligt tilgængelige database i verden med ensartede, detaljerede og transparente beregninger af det gennemsnitlige klimaaftryk fra så mange forskellige fødevarer.

Der findes mange forskellige tal om fødevarers klimaaftryk i den videnskabelige litteratur og i mere populære udgivelser og artikler om emnet. Disse tal er er ofte baseret på meget forskellige kilder, data og beregninger, og resultatet afhænger i høj grad af, hvilken metode der er brugt.

Bliv klogere på fødevarernes klimaaftryk

Klimadatabasen vil være oplagt at bruge som grundlag for klimaberegnede opskrifter og måltider, klimaberegning af fødevareindkøb i virksomheder og husholdninger, undervisning af skoleelever, opkvalificering af køkkenpersonale, oplysningskampagner og meget andet.

Den store klimadatabase findes på denstoreklimadatabase.dk. Her findes udover det store datamateriale også en faglig metoderapport, en baggrundsrapport med overordnet beskrivelse af projektet samt en brugervejledning og en Q&A-sektion, der i de kommende uger vil blive opdateret med jævne mellemrum.

Cookiepolitik