SaltPower skaber CO2-neutral energi af salt – og grøn vækst og lokale arbejdspladser

Det lyder næsten som et eventyr, at saltvand kan skabe CO2-neutral energi i mødet med ferskvand, og eventyret er i fuld gang hos SaltPower, der netop har solgt det første salt-kraftværk.

SaltPower har hjemme i Sønderborg og er del af områdets grønne vækstvirksomheder. Lige nu er SaltPower ved, at etablere det første fuldskala-testanlæg i Vollerup, og det forventes, at medarbejderstaben fordobles i det kommende år.

Af ProjectZero

Når SaltPower skaber grøn energi af salt, er princippet enkelt - når ferskvand møder saltvand vil de to forsøge at blande sig med hinanden, og det skaber ’uorden’. Den kraft, vandet flytter sig med, er stærkere end vandfaldet i et vandkraftværk, og det er dén energi, man kan udvinde ved at koble en turbine til.

”SaltPower har arbejdet med teknologien i syv år og har nu et færdigt produkt, som skal sælges i hele verden. Vi er stolte af, at vi skal levere det første salt-kraftværk til sommer, så vi kan komme i gang med den kommercielle udvikling af virksomheden”, siger Lars Storm Pedersen, CEO hos SaltPower, der lige nu leder efter videnstunge medarbejdere til den videre rejse.

Indtil nu er der ingen konkurrenter, og SaltPower har løbende taget patenter på de teknologier, virksomheden har udviklet og dermed skabt et energianlæg, som kan køre døgnet rundt alle årets dage – i modsætning til vind- og solanlæg.

Det var Jørgen Mads Clausen, der fandt på teknikken og stiftede SaltPower i 2014 og samtidig hyrede Henrik Tækker Madsen, der er ph.d. i osmotiske processer fra Aalborg Universitet i Esbjerg. Netop osmose er den bagvedliggende kraft i processen med, at skabe grøn og CO2-neutral energi ved at blande ferskvand og saltvand.

”Gennem to udviklingsprojekter, har vi nu fundet det helt rigtige sted at producere saltkraft – nemlig på saltfabrikker, hvor der er vand med en meget høj saltkoncentration. Det øger effekten dramatisk, og vores prøveanlæg hos Dansk Salt i Mariager kan producere strøm til en konkurrencedygtig pris”, fortæller Lars Storm Pedersen.

Ved at integrere nogle anlæg i produktionen hos Dansk Salt kan fabrikken potentielt producere al sin strøm selv – og mere til – og dermed med ét slag blive CO2-neutral og markedspotentialet er enormt.

”På verdensplan bliver der produceret 300 mio. tons salt om året, og dertil kommer de mange tusinde anlæg rundt omkring i verden, der producerer drikkevand, som har store anlæg, der afsalter vandet, og restproduktet er stærkt koncentreret saltvand, som også kan bruges i et SaltPower anlæg”, forklarer Lars Storm Pedersen.

SaltPower ser også på muligheden for at etablere et salt-kraftværk ved geotermianlægget i Sønderborg, da der i processen med geotermi benyttes vand med høj saltkoncentration, og dermed kan SaltPower både skabe nye grønne, lokale arbejdspladser og bidrage til den grønne energiproduktion i Sønderborg-området.

22. februar 2021

Cookiepolitik