Hold en klimavenlig jul og spar samtidig penge

Bliver året 2021 med stigende energipriser, dét år hvor vi alle bidrager til en mere klimavenlig jul? Vælg rødgran i stedet for nordmannsgran, og skift flæskestegen ud med en gåsesteg. Læs med her hvis du er klar til en grøn jul.

Af Charlie Lemtorp

Tip 1: Spis fjerkræ i stedet for gris

Spiser I flæskesteg, and eller gås hos dig juleaften? Der er stor forskel på, hvordan forskellige slags kød til julemiddagen belaster klimaet. Tænketanken Concito har beregnet, at en flæskesteg udleder 50 procent mere CO2 pr. kilo kød end en gåsesteg. Skal du lave en flæskesteg på 1,5 kilo, udleder du 34 kilo CO2 – for samme mængde gåsesteg er udledningen 24 kilo.
 
En tommelfingerregel er, at rødt kød belaster klimaet mest, hvor fjerkræ belaster klimaet mindst, når det gælder kød.  

Tip 2: Tø maden op i køleskabet – og lad den stå lidt på bordet, inden du køler den ned

Tag madvarerne til julemiddagen ud af fryseren i god tid og lad dem stå til optøning i køleskabet. For hvert kilo mad, der tør op i køleskabet, sparer du en times strøm. Samtidig aflaster du køleskabets kompressor, så der er mindre slid på køleskabet og det dermed holder længere.
 
Når madresterne skal pakkes ned og gemmes, så lad gerne den varme mad køle af på køkkenbordet lidt, inden du sætter den i køleskabet. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Dog er det vigtigt af fødevarehygiejniske årsager, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer, efter at du har spist. Pak eventuelt ned i mindre portioner, så afkølingen går hurtigere.

Tip 3: Begræns madspildet

10 procent af årets samlede madspild sker i juledagene. Det betyder, at vi samlet set smider mad for op mod 1,4 milliarder kroner ud i julen, viser beregninger, som Landbrug & Fødevarer har lavet.
 
Pas derfor på med mængderne, når du laver julemiddagen. Beregn 500-700 gram mad til hver gæst ved bordet, det bør være rigeligt til, at ingen går sulten i seng.

Tip 4: Vælg en rødgran som juletræ

Danskerne elsker nordmannsgraner som juletræ, men skal du vælge det mest miljøvenlige juletræ, skal du vælge en rødgran, fortæller den svenske Naturskydsföreningen. I Sverige er 80 procent af juletræerne rødgran.
 
Produktion og transport af en rødgran udleder 12 kilo CO2, hvorimod en ædelgran udleder 16 kilo. Køber du et plastiktræ for at genbruge det år efter år, skal du bruge et plastikjuletræ i 13 år, før det overhaler naturlige juletræer i miljøregnskabet.
 
Du kan også vælge et juletræ i en potte, som du kan sætte ud i haven hvert år – og så tage ind til jul. Det er endnu mere miljøvenligt end et nyfældet træ.
 
Sørg for at smide juletræet ud på genbrugspladsen. Et juletræ bliver lavet til flis, der igen kan bruges til energiproduktion. Et juletræ giver energi nok til at vaske 4 maskinfulde tøj. Har du en stor grund, kan du lægge juletræet et sted på grunden. Insekter og smådyr får et fantastisk sted at gnave, krible og krable.  

Tip 5: Brug svanemærkede lys

Julelys er hyggelige, men levende lys er en af de største kilder til partikelforurening, der findes i vores hjem. Samtidig er det miljøbelastende at producere nye lys. Bivokslys er mere CO2-neutrale end lys af stearin, men prøv dig frem først – bivokslys reagerer lidt anderledes end stearinlys.
 
Vil du vælge de mest miljøvenlige lys, så kig efter Svanemærket, som sikrer, at du tager hensyn både til miljøet under produktion og til indeklimaet derhjemme.
 
Bruger du fyrfadslys, så vælg nogle, der ikke er i en metalskål. Der findes fyrfadslys i for eksempel plastikskåle. Når lyset er brændt ud, skal du sørge for at sortere lysskålen til enten plastik- eller metalaffald.

Tip 6: Genbrug gavepapiret – eller brug gamle aviser

Det er et rigtigt mormor-råd, men hun har haft ret altid: Det kan svare sig at genbruge gavepapiret!
 
Hvert år bruger vi op mod 825 tons gavepapir i Danmark. Alene til julegaverne. Det belaster klimaet og miljøet meget. Blandt andet fordi papiret kun bruges én gang og dårligt kan genbruges, da det ofte er overfladebehandlet.
 
Glat papiret ud og brug det i flere år. Eller brug gamle aviser som indpakning til julegaverne.
 
Vil du gerne bruge nyt gavepapir, så brug noget, der er miljømærket eller mærket med FSC-mærket, som er din garanti for, at papiret kommer fra bæredygtigt skovbrug eller genbrugsmaterialer.

Tip 7: Brug LED-lys

Når der skal lys på juletræet, så sørg for at vælge LED-lys, hvis du skal have en ny lyskæde. LED-lyskæder udleder typisk kun en femtedel af den CO2, som en kæde med traditionelle pærer udleder for at køre i samme tidsrum, fortæller Concito.

Tip 8: Låg på gryden og sluk, før maden er færdig

Læg altid låg på gryderne, når du laver mad. Så holder maden bedre på varmen, tilberedningen går hurtigere – og ikke mindst bruger du mindre energi. Du kan også sagtens slukke for kartoflerne et par minutter, før kogetiden er gået.
 
Skal du lave mad i ovnen, så sæt maden ind, uden at du har forvarmet ovnen. Sværene på stegen skal nok blive sprøde, selvom flæskestegen sættes i kold ovn. På samme måde kan du sagtens tilberede and, gås og kalkun uden at have forvarmet ovnen.

Tip 9: Sorter affaldet korrekt

For at bruge mindst muligt af jordens ressourcer er det vigtigt, at du sorterer så meget af julens affald som muligt til genanvendelse. Vidste du for eksempel, at du sparer 75 procent af energien, hvis du genbruger en dåse i forhold til nyproduktionen?

Tip 10: Vælg friske rejer frem for frosne

Skal der rejer på julebordet til julefrokosten, kan det ud fra en miljømæssig betragtning svare sig at vælge friske rejer frem for rejer, der kommer frosne til supermarkedet. Et kilo rejer, der er friske, udleder i omegnen af 3 kilo CO2, hvorimod et kilo frosne rejer har udledt 10 kilo CO2, inden de lander på din tallerken.  

1. december 2021

Gode klimavaner

Undgå transportmidler, der udleder CO2 ved at cykle eller gå til dine destinationer brug offentlig transport, hvis du skal længere væk. Undgå eller minimer kørsel i benzin-/dieselbil

Spis klimavenligt ved at undgå eller minimere at spise kød (småt men godt). Køb lokale og/eller danske råvarer i sæson. Skær ned på animalske produkter. Undgå forarbejdede fødevarer som dåsemad og færdigretter - lav selv mad. 

Minimer dit energiforbrug derhjemme ved at slukke apparater og opladere, du ikke bruger, de må heller ikke stå på standby. Tag mere tøj på i stedet for at skrue op for varmen eller tænde brændeovnen (18-21 grader). For hver grad du sparer, reducerer du varme regningen med ca. 5%. Brusebad på maksimalt tre minutter (Temperatur så lav som mulig). Skift til sparebruser og pilator på vandhane. Fyld opvaskemaskinen helt op. Vask tøj, når det er nødvendigt - se og duft om tøjet kan ‘luftvaskes’ (Vask ved lav temperatur). Undgå tørretumbler (Ønsker du bløde håndklæder, 5 min i tørretumbleren kan gøre det).

 

Cookiepolitik