Ansøgningsportal fejlede da Bygningspuljen åbnede for tilskud

Interessen for at søge tilskud til energi-renovering i Bygningspuljen var så stor, at mange ventede forgæves i flere timer og aldrig kom igennem.

Omkring 8.600 boligejere nåede at søge tilskud inden de 250 mio. kroner i puljen var tømt efter blot 13 timer, men der planlægges yderligere to ansøgningsrunder senere på året.

Af ProjectZero

Sønderborg Kommune og ProjectZero havde sat alle sejl til, for at forberede områdets boligejere bedst muligt, med henblik på at søge tilskud i Bygningspuljen til energi-renovering i onsdags; men ansøgningsportalen fejlede og mange boligejere opgav at søge tilskud efter mange timers venten.

Kø-systemet fungerede ikke

Boligejerne i hele Sønderborg-området var ellers klar til at søge tilskud til energi-renovering, men desværre fungerede Energistyrelsens ansøgningsportal og kø-system ikke optimalt og var ikke tænkt godt nok igennem, for at kunne give alle boligejere lige mulighed for at søge tilskud efter ’først-til-mølle’ princippet.

Energistyrelsen erkender, at deres kommunikation omkring hvornår man kunne tilgå ansøgningsportalen ikke var tilstrækkelig, og at den overvældende interesse for bygningspuljen pressede ansøgningsportalen og gjorde ventetiden meget lang.

Hvor mange boligejere fra Sønderborg-området der fik tildelt tilskud vides endnu ikke, men Energistyrelsens anvendte metode til håndtering af den store boligejer-interesse har behov for et kritisk eftersyn inden årets næste pulje slippes løs i august og oktober, således at vi undgår frustration og tidsspilde hos Sønderborgs ellers topmotiverede boligejere.

Folketinget har bevilget 2,5 mia kr i tilskud

Hvis man ikke får tilskud i denne omgang, kommer der nye muligheder for at søge. Der planlægges yderligere to ansøgningsrunder i 2021, og Folketinget har afsat i alt ca. 2,5 mia. kr. til Bygningspuljen i perioden 2020-2026.

Midlerne skal styrke energi-renoveringsindsatserne, som er nødvendige for at realisere Folketingets klimamålsætning om 70% CO2-reduktion i 2030 – og dermed er med til at bakke op om Byrådets ProjectZero-vision om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029.

Sønderborg var klar til ansøgningsrunden

Åbningen af ansøgningsportalen den 7. april 2021 var en kulmination på flere måneders forberedelser, faciliteret af Sønderborg kommune og ProjectZero. På selve dagen afholdt Sønderborg kommune og ProjectZero gruppevejledning på nettet og personlig vejledningscafe på Alsion for tilmeldte borgere. Også disse aktiviteter blev desværre negativt påvirket af de lange ventetider.

Nye Bygnings-puljer i efteråret, repræsenterer nye muligheder for at ansøge om midler; men motiverede boligejere bør også overveje at gennemføre deres projekter baseret på fordelagtige grønne banklån kombineret med udnyttelse af håndværkerfradraget, som i 2021 er dobbelt så stort som tidligere. Håndværkerfradraget skal ikke søges, men kan udnyttes når man har investeret i specifikke grønne boligindsatser og i foråret 2022 udfylder sin selvangivelse.

14. april 2021

Energistyrelsens svar på tiltale

Energistyrelsen udsendte torsdag en pressemeddelelse, som kommenterede på den hurtige lukning af første uddeling fra Bygningspuljen.

Energistyrelsen skriver følgende om de oplevede problemer:

Hvis du havde problemer med at søge
Du er ikke alene. En enestående stor interesse gjorde, at mange ventede forgæves i kø. Nogle oplevede desværre også tekniske problemer.

Vi evaluerer løbende ansøgningsprocessen, og vi tager erfaringerne fra denne runde med i vores arbejde med at forbedre ansøgningsportalen inden den næste ansøgningsrunde.

De ansøgere, der nåede at indsende deres næsten færdige ansøgning, da ansøgningsrunden blev lukket, får mulighed for at indsende de kommende dage. 

Ingen kø før kl. 10
Mange har også undret sig over, at de fik et højt nummer i køen, selvom de gik i kø lige omkring kl. 10, og spurgt, om det var muligt at ”snyde” og komme i kø inden åbningen kl. 10. 

Det var det ikke. 

Energistyrelsen administrerer en række puljer på samme it-portal. Portalen kunne derfor ikke ”lukkes ned” i perioden op til åbningen af Bygningspuljen. Ansøgere til Bygningspuljen, som er logget på før kl. 10, har i stedet kunne tilgå et venteværelse.

I venteværelset har man ikke fået tildelt et nummer i køen. Køen er først dannet umiddelbart efter kl. 10. Her har ansøgere i venteværelset og ansøgere, der er ankommet umiddelbart efter kl. 10.00, fået tildelt et kønummer uafhængigt af, hvornår de ankom til venteværelset.”

Cookiepolitik