Vælg energirigtigt og spar penge

Er dit strømforbrug for højt? Står der gamle apparater i dit køkken eller bryggers som burde udskiftes? Eller har du en ekstra kummefryser stående derhjemme?

Af Nanna Winther


Fordelingen af danskernes elforbrug - kilde: Energistyrelsen.

 

Underholdning og hårde hvidevarer er de største strømslugere i de danske hjem. Der kan derfor være mange penge at spare ved at skifte til energirigtige apparater.

Sønderborg området skal være CO2 neutralt i 2029 og for at nå målet skal alle bidrage. I boligerne skal energiforbruget reduceres, varmekilderne skal gøres grønne, boligen må gerne producere sin egen strøm og varme og skal kunne modstå fremtidens vejr. Hvis målet skal nås kræver det at alle bidrager. Faktisk skal hver familie sænke sit strømforbrug med 10% hvis målet skal nås.

Bygningskonstruktør og energikonsulent Charlie Lemtorp fra ProjectZero nævner: "Når folk bliver opmærksomme på deres strømforbrug, skritter de oftest deres ekstra apparater, som for eksempel kummeryseren i garagen. Og de investere ofte i nye energirigtige apparater."

Men hvad skal man kigge efter når man skal investere i energirigtige apparater?

Ved at kigge efter energimærket sikrer man sig at købe de mest energieffektive produkter. Energimærkningsskalaen går fra A til G, hvor A+++ er det bedste.


Peter Hattens, butikschef i Skousen Sønderborg viser energirigtige apparater i butikken frem.

 

Hos Skousen i Sønderborg sælger de ca. 10-12 hårde hvidevarer hver dag og de oplever at pris, energiklasse og kvalitet betyder meget for kunderne: "Når vi har kunder, som skal investere i nye hårde hvidevarer betyder prisen selvfølgelig meget, men når vi går i dialog med kunden om deres ønsker er selve produktet med dets energiklasse og design utrolig vigtigt for kunden." fortæller Peter Hattens, butikschef i Skousen Sønderborg.

Når man skal kigge på nye energirigtige hvidevarer, skal man dog ikke kun kigge på energimærket, men også på hvor mange kWh produktet bruger årligt. Selv hvidevarer i A-klassen, som størrelsesmæssigt minder om hinanden, kan have meget forskellige forbrug.

Peter Hattens fortæller, at man specielt på tørretumblere kan spare mange penge: "Hvis man skal købe tørretumbler betaler det sig i den grad at vælge energirigtigt. Det er på tørretumblere, vi ser den største besparelse. På den lange bane er der helt klart mange penge sparet ved at vælge energirigtigt og gå efter det laveste kWh forbrug årligt. Og har man brug for det tilbyder vi også finansieringsløsninger på hvidevarer."

Varehuschef hos Power, Casper Luccas Esbensen, fortæller også, hvordan kunderne i deres butik er meget bevidste om forbrug, energiklasse og holdbarheden på produkterne. Casper Luccas Esbensen fortæller tilmed, at de sjældent sælger tørretumblere i energiklasser under A++, da folk er opmærksomme besparelsen ved at vælge energirigtigt.

9. september 2020

Beregn dit strømforbrug

På Sparenergi.dk finder du en beregner samt gode råd om, hvordan man kan spare på energien i sit hjem. Se mere her.

Vidste du at...

  • Hårde hvidevarer og underholdning står for den største andel af danskernes elforbrug.
  • Et gammelt køleskab med energimærke A bruger 2,5 gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.

 

Energimærket

Du skal kigge efter kWh mærket for at få et overblik over produktet årlige energiforbrug

Cookiepolitik