ProjectZero og Broager Sparekasse kårede Årets Energibolig 2020

Ditte Thordahl Heilesen og Claus Lauritsen vandt en gavecheck på 5.000 kroner, et gavekort til energimærkning samt blomster og vin, da ved Broager Sparekasse og ProjectZero onsdag i sidste uge kårede Årets Energibolig 2020.

Af ProjectZero

Det var en glad familie på Brorsonsvej der onsdag i sidste uge løb med titlen Årets Energibolig 2020, da Broager Sparekasse og ProjectZero satte energirigtig boligrenovering på dagsordenen, da vinderen skulle findes af Årets Energibolig 2020 på Brasserie 1761 i Sønderborg.

Familien har blandt andet efterisoleret loft og gulve og lagt gulvvarme i, skiftet toiletskyl ud med regnvand, som opsamles i tønder i haven via tagrender og udskiftet alle pærer til LED.

"Det er et stort skulderklap at have vundet denne konkurrence. Vi gør det jo både for miljøet, for at spare penge, for vores hus og for os selv", fortæller den glade vinder, Ditte Thordahl Heilesen og fortsætter:

"Vi bor i et hus fra 1902, som fra starten af ikke har været hverken isoleret eller energioptimeret. Jeg er selv startet med at renovere energirigtigt, og da Claus kom til, blev økonomien bedre og vi fik flere muligheder for køb af materialer." 

Jurymedlemmerne Peter Rathje fra ProjectZero, René Holm Schmidt fra Blaavand & Hansson, Gert Backman fra Botjek og Morten Vestergaard fra Broager Sparekasse siger om vinderhuset:

Det er gode løsninger, som er lette at kopiere, der er tænkt i alternative løsninger, de sparer energi, og har fået en bolig, som er meget bedre at opholde sig i og samtidig lavet energirenoveringen med stor respekt for husets oprindelige udseende.

Parret på Brorsonsvej vil fremover fortsætte med at energirenovere huset fra 1902:

"Vores næste projekt er vores viktualierum, hvor loftet skal isoleres og næste år skal garagen have nyt tag. Her isolerer vi samtidigt. Vi har for nylig fået sat ny, tæt garageport i. Vi skal i gang med hele førstesalen, hvor alle vægge skal ned og have en nyt, tæt dampspærre, som trækkes med hele vejen ned til underetagen," fortæller Ditte Thordahl Heilesen og konkluderer til sidst:

"Det har været vigtigt for at os at bevare husets originale stil - når vi har energirenoveret, både inde og ude. Det er oftest ikke en billig løsning at være tro mod den originale stil, men det har været vores klare prioritering. For os gælder det også om at have vores hjerte med - vi elsker vores hus og hvad, vi gør det til."

Broager Sparekasse og ProjectZero står bag initiativet, som skal sætte energirigtig renovering og adfærd på dagsordenen for boligejere. Håbet er, at initiativet er med til at inspirere flere i området til at gå i gang med at sprede de gode historier – og samtidig er Årets Energibolig 2020 en hyldest til alle de ildsjæle i Sønderborg-området, der gør noget aktivt for at sænke deres boligs energiforbrug.

Konkurrencen blev igangsat i starten af 2020, men grundet Corona blev kåringen i marts udskudt til september.

23. september 2020

Cookiepolitik