Husk at lufte ud - især når du rykker ind

Både kalenderen og vejret melder efterår, og vi rykker indendørs med stearinlys, fugtigt overtøj fra regnvejrsdage og måske tænder vi også op i brændeovnen. Det er en hyggelig tid, men også en tid hvor vi skal være ekstra opmærksomme på indeklimaet i vores hjem. Hovedpine, dårlig søvn og luftvejsproblemer er klassiske symptomer på et dårligt indeklima. Heldigvis kan de fleste af disse nemt afhjælpes ved at ændre lidt på familiens adfærd.

Af Karin Lemtorp

Selvom definitionen af hygge stort set er at tænde op i brændeovnen og stearinlysene, så er det en god idé at begrænse eller helt undlade det. I hvert fald hvis du ønsker at forbedre dit indeklima. Partikler fra stearinlys, brændeovne, tobaksrøg og også madlavning kan være skadelige for luftvejene og bevirker ligeledes at iltniveauet falder, hvilket giver bl.a. hovedpine, træthed og dårlig søvn. Udover at minimere brugen af brændeovnen og kun at ryge udenfor, kan det også afhjælpes ved at benytte emhætten ved madlavning og lufte ud med gennemtræk 5-10 min., gerne 3 gange om dagen.

Udluftning er generelt en god løsning på de fleste indeklimaproblemer, og det gælder også for fugt i hjemmet, der kan give vejrtrækningsproblemer, hoste og astma. Det er en god idé at holde døren lukket når du bader og få etableret mekanisk udsugning på badeværelset – allerhelst i hele huset. Det anbefales ligeledes at du tørre dit tøj udenfor, og får repareret fugt og vandskader hurtigt, så det ikke udvikler sig til skimmelsvamp.

Symptomer på et dårligt indeklima kan let forveksles med mange andre ting, og det kan derfor være svært at opdage, at det faktisk dit indeklima den er gal med. Mindskes generne når du er væk på ferie eller måske bare på arbejde, er det en god indikator for, at det skyldes dårligt indeklima.
 

Gavner ikke kun dit indeklima, men også komforten i dit hjem

Et godt indeklima og en god komfort går naturligvis hånd i hånd. Døjer du, som mange andre, med gener som f.eks. fugt og skimmelsvamp, kolde vægge eller træk og kulde, er det heldigvis noget der forholdsvis nemt kan forbedres eller udbedres med efterisolering af tagkonstruktionen, hulmur eller ydervæggene. Er dine vinduer og døre utætte, punkterede eller fra før år 2000, vil det ligeledes forbedre komforten betydeligt at få dem skiftet. Disse tiltag kræver ofte hjælp fra håndværkere og kan være omkostningsfulde, men det vil hurtigt tjene sig hjem på både varmeregningen og i den øgede komfort. Se hvilke håndværkere ProjectZero anbefaler her.

Er dit hus fra før 2010, kan du her få en oversigt over hvilke tiltag der for netop dit hjem vil gøre en stor forskel for både komfort og indeklima. Bolius har gjort det nemt for dig, og alt du skal gøre er, at indtaste din adresse, hvorefter du straks ser en liste over hvordan komforten er for andre i lignende huse. Disse tilpasses til din egen oplevelse og du får så mulighed for at se konkrete forslag til forbedringer der vil øge både komforten og kvaliteten af dit hjems indeklima.

7. oktober 2020

Få mere viden om dit indeklima

På Bolius finder du et helt tema med artikler, videoer og tests om det gode indeklima. Bolius kommer hele huset rundt, både specifikt på børneværelset, men også mere generelt om f.eks. tør luft i hjemmet. Der beskrives og illustreres hvilke faktorer der kan være problematiske for dit indeklima, hvilke konsekvenser et dårligt indeklima kan have for både din families og dit hjems sundhed samt hvordan du bedst løser problemerne.

Du finder Bolius tema om indeklima her

Cookiepolitik