Genbruger sæbevandet fra brusebadet

Ervin Peters bor i et parcelhuskvarter i Havnbjerg. Med få midler og kreativitet er det lykkes ham og konen at reducere både energi- og vandforbrug. Han vil som grøn ambassadør være med til at støtte op om boligforeningens grønne profil.

Af Ruth Nielsen

Ervin Peters bruger sæbevand fra bruseren til toiletskyl (foto: Ruth Nielsen).

 

Ervin Peters er opvokset i Rinkenæs i et hjem, hvor han lærte at bruge ressourcer som vand, el og varme med fornuft. De erfaringer sidder i ham.

Han er glad for ideen om et "grønt ambassadørkorps" i Nordborgs Andelsboligforening (NAB). Ervin Peters har meldt sig til opgaven. ”Jeg har altid interesseret mig for det grønne. Jeg er opvokset i Nederby, i nærheden var der en frugtplantage, et flot syn og der var bier fra en biavler, så vi fik gratis honning”, husker han med stor glæde.

Ervin Peters håber på at han som grøn ambassadør kan vejlede medbeboere, ”at jeg kan fortælle om tingene,  og hvad de selv kan gøre. Dem som brokker sig mest, kommer jo ikke til møderne. Du skal spørge hvad gør jeg selv? Hvordan undgår jeg noget? Det koster knofedt, ekstra arbejde, men så hjælper vi hinanden ligesom i en familie.”

Elforbruget reduceret med 60 procent

I december 2010 flyttede han og sin kone ind i et hus på 129m2 på Naurvej, afdeling 13, i Havnbjerg. I det første år har han investeret i et nyt køkken og bad og de seneste måneder i terrasse og hegn. ”Selv om jeg bor til leje, vil jeg bo godt. Jeg kan lide at bo her”, siger han til sine investeringer på i alt 230.000 kr.

Ikke nok med det: ”Udgifterne stiger og stiger. Regeringen opfordrer til at spare på ressourcerne. Du sparer og regningen er den samme. Det hænger ikke sammen. Jeg har skiftet alle pærer ud med LED, også i kælderen og i carporten. Jeg havde seks styks halogen á 50 Watt, LED-pærer har nu 7 til 9 watt, spots 5 watt, og belysningen er meget bedre. Du kan selv regne ud, at det giver en besparelse. Udgifterne var hjemme efter det første kvartal.” Han har reduceret sit elforbrug med 60%.

Han bruger vand med omtanke

Ervin Peters købte allerede for et par år siden en ny vaskemaskine, som fx vejer tøjet og bruger vandet derefter. I brusekabinen står en 35-liters-balje, som opfanger brusevandet. Det bruges til toiletskyl eller vanding af blomster, ”og de lugter ikke af sæbe. Vi har sparet 21 kubik på et år og fik mange penge tilbage”, siger han med et bredt smil.

Han bruger heller ikke drikkevand til at vande haven. Det er kun nyplantninger der får glæde af drikkevandet, ellers må naturen klare sig selv.

Også varmeudgifter vil blive mindre. NAB har energirenoveret hele boligkvarteret.  Husene har fået klimaskærm, et ekstra isoleringslag på 30 cm på ydermuren, på loftet blev der lagt et lag papiruld på 450mm, og husene fik nyt tag. Det betyder godt nok at huslejen stiger, men Peters synes at pengene er godt givet ud.

God blanding af økonomi og grønt miljø

At pengene er godt givet ud, synes han også med købet af en ny bil, en hybrid. For ham er det ”en god blanding af økonomi og grønt miljø”. Hans gamle bil brugte 1 liter på 11 kilometer. Han har fravalgt elbil pga. dårligt miljøregnskab: ”80% er fossil strøm”, har han selv undersøgt sig frem til. Peters bruger bilen med omtanke. Pga. hans sygdom (rygskade og diabetes) kører han hver dag til fitnesscenter i Nordborg.  Han har lagt sine kostvaner om, også pga. miljøet. Han spiser grønt og fisk. Han handler lokalt og kører ikke efter kun et tilbud til et supermarked. Peters køber også danske produkter og helst fra nærområdet, fx i gårdbutikker. Det eneste som ikke er dansk, er kattemad. Hans kat foretrækker mad med fisk fra Alaska

7. oktober 2020

Cookiepolitik