Boligejere kan få omkring 30.000 kroner i tilskud til køb af varmepumpe

Boligejere med olie- og gasfyr kan se frem til omkring 30.000 kroner i tilskud, hvis de skifter til en varmepumpe som reducerer energiforbruget, CO2-udledningen og samtidig giver familien et bedre indeklima og en øget boligkomfort.

Af ProjectZero

En ny bekendtgørelse fra Energistyrelsen lægger op til omkring 30.000 kroner i tilskud, hvis ejere af et ganske almindeligt gennemsnits parcelhus ønsker at skifte olie- eller gasfyret ud med en varmepumpe.

Bekendtgørelsen kan få stor betydning for ProjectZero-visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029, da der med bekendtgørelsen åbnes op for et solidt tilskud, der skaber bedre økonomi, ved at skifte gas- eller oliefyret ud med en grøn varmepumpe.

”Hvis bekendtgørelsen, og dermed de store tilskudsbeløb bliver til virkelighed, kan det for alvor sætte skub i den nødvendige udfasning af gas- og oliefyr i Sønderborg-området udenfor fjernvarmeområderne, hvor vi anslår, at omkring 5.000 boligejere med olie- og gasfyr bør skifte til en varmepumpe”, siger Peter Rathje, adm. direktør for ProjectZero.

Alle med et olie- og gasfyr udenfor fjernvarmeområderne bliver omfattet af tilskudsordningen
Som udgangspunkt kan alle boligejere få tilskud til en varmepumpe, dog skal boligen ligge udenfor fjernvarmeområderne og boligen skal i dag være opvarmet med et olie-, gas- eller pillefyr.

Tilskuddet varierer efter, hvor stor boligen er, hvilken type varmepumpe der vælges og om der er tale om en luft-til-vand varmepumpe eller en jord-varmepumpe.

”Typisk koster en luft-til-vand varmepumpe omkring 100.000 kroner for et parcelhus på 150-200 m2 og her vil tilskuddet være mellem 26.000 og 31.000 kroner afhængig af energimærket på varmepumpen. Reglen er, at jo større boligen er, jo mere koster varmepumpen og jo højere bliver tilskuddet. Det samme er gældende for jord-varmepumper, som typisk koster lidt mere, men her stiger tilskuddet tilsvarende,” siger energikonsulent Charlie Lemtorp fra ProjectZero.

ProjectZero gør det nemt for boligejere at skifte til en varmepumpe
I efteråret vil ProjectZero sætte fokus på netop varmepumper og blandt andet holde en online aften, hvor der fortælles mere om varmepumper og hvilke muligheder boligejere har, når de overvejer af udskifte gas- eller oliefyret.

”Lige nu er det et udkast til de fremtidige tilskudsordninger til varmepumper, men jeg forventer, at fra omkring midt oktober ligger tilskudsordningen fast og umiddelbart herefter vil boligejere kunne søge tilskud – og her vil ProjectZero være klar med gode råd og vejledning til alle boligejere i Sønderborg-området, der overvejer at skifte til en varmepumpe og dermed få adgang til tilskud”, fortæller Charlie Lemtorp.

ProjectZero vil udarbejde og koordinere en handleplan for håndværkere, pengeinstitutter og Sønderborg Kommune med henblik på, at gøre det nemt og trygt for boligejerne at skifte til en varmepumpe.

Bekendtgørelsen er en af i alt tre bekendtgørelser, som sætter konkret handling bag klimaaftalen, der blev indgået før sommerferien. De to øvrige bekendtgørelser fastsætter vilkårene for tilskud til energibesparelser i virksomheder og tilskud til varmepumper på abonnement.

De næste par uger er bekendtgørelserne i høring og der kan derfor stadig ske justeringer i tilskudsmodellerne.

2. september 2020

Cookiepolitik