Hvad koster det at bruge en tørretumbler?

Du kan spare mange penge og bruge mindre energi ved at droppe tørretumbleren og tørre vasketøjet udenfor. Prøv beregneren for at se, hvor meget du kan spare.

Af Videncentret Bolius

Hvis du hænger bukser og bluser til tørre i stedet for at tumble dem, kan du spare mange penge hvert år.

Med beregneren til højre kan du få et skøn på, hvad det koster dig at bruge tørretumbleren frem for at tørre vasketøjet udenfor, når vejret er til det.

SparEnergi.dk, der drives af Energistyrelsen, regner med, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn bruger tørretumbleren 160 gange på et år, ca. 3 gange om ugen, og hver gang fylder den med 7 kg tøj.

Tør helst vasketøjet udenfor

Selvom det kan være fristende, så er det ikke en gangbar løsning at lade vasketøjet tørre indendørs frem for i tørretumbleren. I en tøjvask er der ca. tre liter vand, som skal ud af tøjet, når det er vasket, og det kan blive et problem for indeklimaet. Hæng derfor helst det våde tøj op udenfor eller i et særligt tørrerum.

I princippet kan det lade sig gøre at tørre tøj indendørs, hvis du har et badeværelse med kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft, men det vil for langt de fleste være bedst at tørre tøjet udendørs eller tumbleren i nødstilfælde.

Vær opmærksom på, at hyppig tørretumbling slider på tøjets fibre, så dine mørke t-shirts fx hurtigere bliver matte. Der findes tørretumblere med skåneprogrammer på markedet, hvis du vil undgå unødvendig slidtage.

Spar energi og penge ved at skifte tørretumbler

Hvis du har en tørretumbler i energiklasse C, som du bruger tre gange om ugen, bliver det ifølge beregneren til et årligt strømforbrug på 546 kWh og en udgift på 1.239 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Kan du ikke undvære tørretumbleren, kan det være en god idé at skifte til en nyere model. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger omtrent dobbelt så meget strøm som en med energimærke A+.

Det koster penge at komme til at spare penge, men investeringen kan tjene sig selv hjem over en årrække, mens du allerede fra første tumbling vil spare på dit energiforbrug. Generelt er det en god ide altid undersøge, om den gamle tørretumbler kan reddes, før du køber du en ny.

Tørretumblere lever op til energikrav

Ifølge Energistyrelsen er tørretumblere blandt de første produkter, som blev underlagt krav til energimærkning og miljørigtig design, kaldet ecodesign, i EU. Det betyder, at både producenter og forhandlere af tørretumblere langt hen ad vejen er fortrolige med kravene og har arbejdet med at udvikle produkternes energieffektivitet i en årrække. 

Kun produkter, som overholder kravene, må markedsføres i EU og i Danmark. Hvis Energistyrelsen ved tilsynet vurderer, at et produkt ikke lever op til kravene, bliver producenten påbudt at ændre produktet eller den tekniske dokumentation, så produktet lever op til kravene. Kan et produkt ikke overholde kravene, skal det trækkes tilbage fra markedet og må ikke markedsføres i hele EU, oplyser Energistyrelsen.

18. november 2020

Prøv beregneren for at se, hvor meget du kan spare

På Bolius´ hjemmeside kan du selv indtaste, hvor mange gange du bruger tørretumbleren årligt. Brug kun hele tal. Skift mellem de forskellige energimærker for at blive klogere på, hvordan dit forbrug vil se ud, hvis du skifter din gamle tørretumbler ud med en nyere model.

Tryk på billedet og find ud af hvor meget du kan spare.

Energimærkningen giver dig mange oplysninger om apparatet. Styrelsen fører kontrol med ordningen og tjekker fx, om produktets påståede energiklasse er korrekt.

Foto: SparEnergi.dk

Cookiepolitik