Har dit hjem det bedst, når du ikke er hjemme?

For familien Sønderstgaard Gehrke Nielsen fra Sydals har det været noget af en øjenåbner at få en indeklimamåler i deres hjem. Som så mange andre familier har særligt nødvendigheden af hyppige udluftninger, for at opnå et sundt CO2 niveau og dermed sundt indeklima, været overraskende.

Af Karin Lemtorp

Maria Sønderstgaard Gehrke Nielsen fra Sydals

 

”Efter et par uger med indeklimamåleren, er vi blevet meget mere opmærksomme på hvor vigtigt det er at lufte ud flere gange dagligt. Med en familie på 6 personer, stiger CO2 niveauet meget hurtigt.” fortæller Maria Sønderstgaard Gehrke Nielsen. Hun er en del af de første 20 familier som har lånt en indeklimamåler hos ProjectZero, for at få en indsigt i hvordan deres indeklima har det. Der måles bl.a. på luftfugtighed og CO2 niveauet, og netop CO2 niveauet er en udfordring for flere af de deltagende familier. Den påvirkes i høj grad af adfærd, og er det er derfor også forholdsvis enkelt at regulere. Ifølge Videncentret Bolius er det i mange tilfælde tilstrækkelig at lufte grundigt ud med gennemtræk 3 gange om dagen af 5-10 minutters varighed. Særligt inden og efter natten. Selvom det er hyggeligt med brændeovn og stearinlys er det ligeledes en god idé at begrænse det til et minimum.

For besværligt at lufte ud så ofte

For Maria og hendes mand, Martin Sønderstgaard Gehrke Nielsen, er der heller ingen tvivl om at de på sigt ønsker at finde en mere bekvemmelig løsning: ” Vi skal nok lufte ud 5-6 gange dagligt for at holde CO2 niveauet nede på et acceptabelt niveau. På sigt skal vi have installeret et ventilationsanlæg med varmegenindvinding, da det er alt for besværligt at skulle lufte ud så ofte som vi bør gøre det” fortæller de.

Nedenfor kan du se to klassiske eksempler på et indeklima med og uden ventilationsanlæg. Hvor indeklimaet i hjemmet uden mekanisk ventilation, praktisk talt kun er optimalt når beboerne ikke er hjemme, sørger ventilationsanlægget for kontinuerligt at rense og forny luften, uden store varmeudsving i hjemmet med mekanisk ventilation.

Et mekanisk ventilationsanlæg koster, for et gennemsnitligt parcelhus, omkring 65.000 kr, og det er selvfølvfølgelig også lidt af en investering for mange, men med bygningspuljen der åbner igen i 2021, kan man få et tilskud på helt op til 28.000 kr. Udover det økonomiske aspekt, er det også en investering i et sundt og komfortabelt indeklima og hjem.

18. november 2020

Vil du også have målt dit indeklima?

Er du husejer og bosat i Sønderborg-området, har du også mulighed for at låne en indeklimamåler i en måned, startende fra primo december.

Send en mail til kl@projectzero.dk og fortæl kort om hvorfor en indeklimamåling vil være aktuelt for dit hjem. De udvalgte husejere får besked i slutningen af november

CO2 i indeklimaet

CO2 er ikke farligt i sig selv, men et højt CO2-niveau er tegn på et dårligt indeklima. Det er en indikation på, at luften ikke bliver nok udskiftet.

  • 🟢  Under 1000 ppm: Godt indeklima
  • 🟡 1000-2000 ppm: Dårligt indeklima
  • 🔴 Over 2000 ppm: Meget dårligt indeklima
  •  

Kilde: Videncentret Bolius

Cookiepolitik