Af Ruth Nielsen
Deltagere var meget aktive som Sofie Nissen, Hans Erik Johansen, Birgit Fravsbøl, Morten Thomsen og Kaj Lindblad, alle fra NAB.
Mere end 20 forventningsfulde beboere og ansatte fra boligforeningerne GAB, NAB og Danbo deltog medio november 2020 på Grøn ambassadørkursus (2) på EUC Syd i Sønderborg. De vil være grønne ambassadører for deres boligforening for at fremme den grønne profil. Alle 6 boligforeninger er som partnere i EU-projektet ”Happi” i gang med at energirenovere en del af deres bygninger for på den måde at være med til at bakke op om Sønderborg klimamål for 2029. Det afholdte kursus er nummer 2 i rækken af Grøn ambassadørkurser for områdets boligforeninger.
Masser af gode ideer til fremtidige indsatser
Efter næsten fire timers kursus stod et mål klart på deres idéliste: De vil styrke samarbejde ikke alene i deres boligforening, men også på tværs af områdets boligforeninger. Fx drøftede deltagerne fælles indkøb af LED-lamper. Dermed sparer man penge og mindsker samtidig CO2 udslip, grundet mindre kørsel m.v. De grønne ambassadører ønsker også fælles sparring via kurser/arrangementer, som f.eks. besøg på forbrændingsanlæg eller solanlæg.
På ambassadørernes grønne dagsorden finder man også behovet for at omdanne fælles arealer til levesteder for bier og insekter. Måske kan man finde tilskudsmuligheder til at fremme biodiversiteten? Og når der er en blomstrende græsplan, hvad så med flere bænke og borde for at kunne nyde udsigten over en kop kaffe sammen med naboen? Nogle deltagere forslog en handlingsplan, for at fastholde motivationen.
På tavlen kunne man se deltagernes baggrund og motivationer til at melde sig som grøn ambassadør.
Hvordan påvirker man andres adfærd?
Deltagere vare enige i, at det er en kæmpe opgave at motivere medbeboere til en mere grøn adfærd, til at spare på energi og ressourcer; uanset om det er strøm, varme eller vand. Som eksempel nævnte de affaldssorteringen i de respektive afdelinger, som efter mange år stadig ikke fungere optimalt. Det gælder om at tilbyde medbeboere noget som ”giver mening”, måske kunne ambassadørerne arrangere noget som gør medbeboere nysgerrige efter at være med i fælles aktiviteter?
Ambassadørerne skal også vide hvad deres opgaver er. De skal ikke være politimænd men motivatorer; en kæmpe opgave, men den kan løses, sammen med de andre grønne ambassadører og med administrationen som hjælper til. Også på denne måde bindes organisationen, afdelingsbestyrelserne og ambassadørerne tættere sammen. De skal desuden afklare hvem de vil samarbejde med og vide hvad de skal gøre.
”Beboere skal få ejerskab. Når naboen ser hvordan jeg gør, er det måske nemmere at følge trop”, mente en deltager.
Underviseren Tanja Thuesen i dialog med Kurt Christensen fra GAB.
Det er fællesskabet, som kan gøre forskellen
For at reducere energiforbruget forslog de at genanvende regnvand, skifte til LED-lys og sætte solceller op. De vil være opsøgende, invitere til fælles spisning og flere møder i afdelingen. Måske kan der udarbejdes pjecer, som oplyser om tiltag som gør verden grønnere.
Den idé bekræftede udsagn fra Peter Rathje, direktør for ProjectZero: Det er her og nu vi skal handle. Vi er nødt til at reducere CO2 udledningen. Sønderborg-området er godt på vej, med årets udgang er CO2-udledningen siden 2007 reduceret med 44 %. Peter Rathje var ikke i tvivl om, at de grønne ambassadører trækker i samme retningen, gennem fællesskabet, som han betegnende som afgørende for at få succes.
Vivian Engelbredt, formand for hovedbestyrelsen i boligforeningen SAB, gjorde deltagerne bekendt med boligforeningernes Energi- og bæredygtighedsstrategier. ”Lige meget hvad vi gør, om vi renoverer eller bygger nyt, skal der tænkes grønne løsninger først”, sagde hun. Hun er tilhænger af biodiversitet og opfordrede deltagere til at ”passe på at der ikke flyder affald i jeres boligforening, at der ikke bruges kemi i haven. I er ikke alene. Der er mange tiltag rundt omkring. Der sker noget.”
Peter Rathje og GAB-beboer Bent Alnor taler om forskellige grønne tiltag, imens Ruth Eriksen kigger på idélisten.
Udarbejd en strategi for indsatsen
Til sidst opfordrede Vivian Engelbredt de grønne ambassadører at ”lave en strategi, det giver god mening, ikke kun her og nu men også fremover. I skal ikke være bange for at prøve noget nyt”.
Ambassadørernes første opgave er at finde frem til en organisationsform: Hvem skal være holdleder, hvor tit skal de mødes, hvornår og hvor tit må der rekrutteres nye ambassadører, hvor længe skal man være ambassadør?
Det bliver et spændende møde at se frem til: I februar 2021 bliver de grønne ambassadører inviteret til en opsamlingsseance, hvor de skal fortælle om deres indsats til gavn for klimaet og miljøet.