Sommerluk for fjernvarmen

Nu er det igen blevet tid til at lukke for fjernvarmen. Du kan spare 3-5 % på varmeregningen!

Af Nanna Winther

Mange danskere sommerlukker ikke deres fjernvarmeanlæg korrekt, og det koster penge, som ellers kunne have været sparet.

I takt med at vejret bliver mildere og vi nærmer os sommeren, kan der være gode penge at spare på varmeregningen, men for at spare, kræver det at hele husstandens fjernvarmeanlæg lukkes ned. I de lune måneder har vi oftest ikke behov for varme hjemme i stuerne, og så er det med at få lukket helt for varmeanlægget.

Det vil både din tegnebog og klimaet sætte pris på. Faktisk kan der spares helt op mod 1000 kr. og 100 kg CO2 for nogle familier.

 

”Skal du sommerlukke for varmen er det ikke nok at have fat i termostaten på radiatorerne. Vil du spare, så det kan mærkes på din varmeregning, kræver det, at du bruger 2 minutter på dit fjernvarmeanlæg. Det er en god idé at bruge lidt tid på at blive dus med dit fjernvarmeanlæg da det er her besparelserne kan findes.” fortæller Charlie Lemtorp, Projectzero.

 

Husk at lukke langsomt ned for varmen

I forårsmånederne er det ofte kun nødvendigt, at fremløbstemperaturen – temperaturen på det vand, der løber fra dit varmeanlæg og videre til dine radiatorer – er 35-45 grader, mens den om vinteren skal være 50–65 grader.

Når der ikke længere er brug for varme i radiatoren, skal du slukke for cirkulationspumpen og lukke for sommerventilen.

 

Sådan sommerlukker du

Det er nemt at sommerlukke for dit fjernvarmeanlæg:

  • Luk for anlæggets sommerventil.
  • Sluk for cirkulationspumpen.
  • Husk også at tænde kort for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke ”sætter sig fast”.

På www.sommerluk.dk kan du finde mere information og hjælp til at finde sommerventilen på dit fjernvarmeanlæg.

 

Spar penge og CO2

Hvis beboerne i et parcelhus med fjernvarme husker at lukke for sommerventilen på deres fjernvarmeanlæg, samt at slukke for cirkulationspumpen, vil de spare 3-5 procent på varmeregningen. Besparelsen i kr. afhænger af, hvor billig eller dyr fjernvarmen er fra ens fjernvarmeselskab.

I Sønderborg Varmes område vil besparelsen dog kun ligge på 250-300 kr.

 

De fleste fjernvarmekunder kan sommerlukke, men det er ikke alle steder, det teknisk er muligt. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sommerlukke, kan du tage fat i dit fjernvarmeselskab eller din lokale VVS'er.

 

6. maj 2020

Sommerluk

HOFOR og EnergiTjenesten er gået sammen om at sætte fokus på de store besparelser, danskerne kan hente ved at blive lidt bedre venner med deres fjernvarmeanlæg.

Læs mere om initiativet på www.sommerluk.dk

For yderligere oplysninger

Kontakt din lokale fjernvarmeforsyning eller VVSinstallatør.

Find dem her

Læs her hvordan du skruer ned for fremløbstemperaturen.

Cookiepolitik