Få styr på dit hus og hjem

Er du ikke helt sikker på hvordan du gennemgår dit hjem, eller er du den der gør-det-selv-type og er ikke er bange for at kaste dig ud i opgaver i din bolig? Så kommer der her en fremgangsmåde på hvordan du selv kan gennemgå dit hus og hvor der kan være faldgruber.

Af Charlie Lemtorp

Huset er den største og dyreste omkostning for langt de fleste. Skader pga. manglende rettidig vedligehold kan blive endnu dyrere i udbedringen end selve vedligeholdelsesarbejdet og udfordre selv en stærk familieøkonomi.

Jørn Kjeld Andresen, arkitekt og indehaver af JKA- Arkitekter, fortæller: ”Det er meget vigtigt at du minimum 1 gang om året gennemgår din bolig for energiomkostninger, samt vedligehold. Når du følger din bolig, kan du spare rigtigt mange penge på drift og vedligehold”.

Sådan gennemgår du din bolig

Har du en tilstandsrapport og evt. et energimærke, så gennemgå først disse. Gå nu dit hjem igennem, hvor du kigger efter fejl og mangler. En fejl kan være, når du kigger på taget, hvor du finder en tagplade/ tagsten der er knækket. Det kan også være du har oplevet at der kom vand ind ved det seneste store regnskyl.

Tag: Et tag er ofte en stor renovering, som sjældent er billig og derfor kan man godt være tilbøjelig til at prøve selv med hjælp fra venner og bekendte. Dog tænker man ofte ikke på den garanti man får med når professionelle udfører opgaven. Et tag skal gerne holde i minimum 45 år og derfor er det vigtigt at det bliver udført korrekt.

Isolering af lofter samt ydervægge:  Du vil typisk opleve at efterisolering er ét af de bedste initiativer du kan komme i gang med. Det er her besparelser for det meste er hurtigst tilbagebetalt. Når du kontrollere enten loftet eller ydervæggen er det klogt at måle mere end et sted.

Når du er oppe på loftet, kan du med fordel også slukke lyset et kort øjeblik. I dette øjeblik kan du kigge mod tagfladen for at se om der kommer lys ind. Hvis ja, kan det være en defekt tagplade eller tagsten som tidligere beskrevet.

På loftet skal du måle isoleringen ved at stikke tommestokken ned ved spærfoden og måle isoleringen. Hvis isoleringen måler mindre end 200 mm, vil der være en rentabel isolering i vente. Ved renovering anbefales det at have minimum 400 mm på loftet. Ned mod loftet ligger der enten det der bliver kaldt et dampspærre eller en dampbremse, denne skal være intakt for at undgå følgeskader.

Når du skal kontrollere ydervæggene, bør du starte med at gå rundt om huset. Se på om fugerne er defekte, porøse eller helt perfekte. Ser det ud som om der er pillet en sten ud i toppen og bunden pr. meter kan det være en indikation på at huset er efterisoleret. Med et 12-14 mm hul i en studsfuge, kan du ved hjælp at en lommelygte kunne se en tom hulmur eller om denne er isoleret. I nogle tilfælde kan man ved hjælp af en tang tage noget isolering ud.

Den tomme hulmur kan ses i huse op til 1980, selv om det fra 1972 blev normalen at isolere disse. Hvis hulmuren er tom, bør du staks iværksætte dette tiltag. Tiltaget kan du ikke foretage selv og du bør i stedet tilkalde en isolatør. Prisen på en hulmurs isolering ligger på ca. 130 kr. pr m2 ydervæg. Tilbagebetalingstiden vil ligge på ca. 2-3 år.

Vinduer, døre og fugen omkring disse: Er det næste du skal i gang med. Åbner og lukker de ordentligt, skal de smøres, har fugen sluppet eller er den hård som sten, er der tegn på råd eller også skal de males. I glasset står der noget tekst, hvis der står energi eller argon er det et energivindue og alt er fint. Hvis du har et ældre med 3 lag glas, vil besparelsen være meget minimal ved udskiftning af dette. Har du et vindue med råd, der ikke lukker ordentlig eller et ældre termovindue, hvor det trækker ind på dig om vinteren eller stearinlyset står og blafrer ved vinduet, vil der være en stor komfortforbedring ved at udskifte det. En vindue- og dørudskiftning er ikke en svær opgave, men den er tung, særligt når du vælger 3 lag glas. Fordelen ved at vælge fagfolk til denne løsning er, at de løbende er på kursus i teknikkerne omkring monteringen og justeringen af døre og vinduer. Håndværkerne har ligeledes erfaring i at fuge omkring disse, således det står skarpt og flot.

Kælder: Alle former for kælder kan også gennemgås. Her ses ofte rør til vores varme og vand. Er der tegn på lækage, hvis ja, kontakt din VVS-installatør. Hvordan har isoleringen det rundt om rørene og hvor meget er der på? I dag er anbefalingen på min. 40 mm isolering omkring rørene. Besparelsen varierer efter hvor meget isolering du har på i dag og har du under 20mm på, vil udskiftningen være rentabel. 

Varmecentral: Uanset hvilken varmekilde du har, er vejret nu så godt, at du kan sommerlukke for varmen, hvis ikke det forgår automatisk. Hvis du har gas eller olie, vil du kunne hente store besparelser ved at skifte til enten en varmepumpe eller fjernvarme, de steder det er muligt.

 

6. maj 2020

TIP!

For at sikre at du får dækket alle ejendommens områder, kan du med fordel oprette et dokument med alle punkter, hvori fejl og mangler noteres. På den måde sikrer du at alle de observerede detaljer huskes.

Infoboks

Her kan du finde energiløsninger, hvor meget du kan spare, samt hvilke løsninger de anbefaler.

Cookiepolitik