Få bedre komfort i din bolig

Bor du i et hus hvor det ofte er alt for varmt? Eller trækker det fra vinduerne når det blæser? Er du træt af at skulle fylde brændsel på det gamle fyr? Der kan være mange løsninger som kan fjerne mange af disse gener i din bolig. I denne artikel får du en række gode råd til hvad du kan tage fat på for at forbedre komforten i dit hjem.

Af Charlie Lemtorp

Isolering

Mange ejendomme er dårligt isolerede, utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig indeluft kondenserer på kolde overflader.

Varmen fra din varmekilde forsvinder ud igennem dårligt isolerede loftrum, især i ældre huse. Dette betyder dels en højere varmeregning om vinteren, og dels en ubehagelig varme om sommeren. Er du lidt handy anlagt, kan du selv efterisolere loftet uden det store besvær. Er der mindre end 200 mm isolering i forvejen, vil det det være rentabelt og øge din komfort betydeligt.

Et andet nemt og effektivt tiltag er at få hulmursisoleret. Ældre huse har ofte 70-100 millimeter luft mellem forreste mursten og bagerste mursten.  Når du isolerer dine vægge og lofter vil du opleve at din bolig på de kolde dage bliver 4-6 grader varmere og på en varm sommerdag at det bliver op til 10 grader køligere.

En stor del af varmen kan være spildt energi, hvis rør i f.eks. kælder eller loftrum ikke er isolerede. Dette kan nemt løses ved blot at montere rørskåle.  

 

Døre og vinduer

Gamle og utætte vinduer holder ikke på varmen og det kan aflæses direkte på din varmeregning! Derfor kan det ofte betale sig at forny eller udskifte dem med energirigtige vinduer. Udskiftning af vinduer kan være dyrt, men ud over et lavere varmeforbrug vil du også opnå en bedre komfort, da du kan undgå træk og kulde.

Når du skal vælge nye vinduer til dit hus, er der en række forhold, som du skal være opmærksom på, herunder hvilke vinduestyper der passer bedst til netop dit hus, og om hvorvidt et eventuelt nyt materiale passer til huset.

Som tommelfingerregel siger man, at de vinduer, som sad i huset fra starten, også er de bedste rent arkitektonisk og proportionsmæssigt. Så find de gamle tegninger frem og se, hvilke vinduer der sad i huset oprindeligt. Eller opsøg en rådgiver, som kan rådgive om det æstetiske.

Vinduers tætningslister kan blive mindre tætte med årene. Det er faktisk både nemt og billigt at udskifte dem. Tætningslister koster 10-50 kroner pr. meter. Den reelle effekt på varmeregningen er svær at give et eksempel på, da det kommer an på hvor utætte tætningslisterne er.

Isolering af loft

VVS-installationer

En lidt større komfortforbedring i boligen er at udskifte varmeinstallationerne. Hvis du bor i områder med fjernvarme, er dette det oplagte valg. Med fjernvarmen får du en nem og komfortabel varmeløsning som også er driftssikker. Bor du udenfor fjernvarmeområder er der andre muligheder, blandt andet jordvarme som kan bruges både til opvarmning af boligen men også brugsvand. Denne varmeløsning henter varmen fra jorden gennem slanger, som er gravet ned og tilsluttet en varmtvandsbeholder, som typisk er placeret i bryggerset. Denne form for varme giver ligesom fjernvarmen en yderst stabil varme. En anden mulighed er solenergi. Solen tilfører jorden enorme mængder energi – som du gratis kan udnytte til opvarmning af boligen. Med et solvarmeanlæg får du næsten gratis brugsvand fra marts til september måned. Solvarme er en nem, gennemprøvet og velfungerende teknik. Et moderne kvalitetsanlæg kræver meget lidt vedligehold og leverer en dokumenteret mængde energi i form af varmt vand til dit forbrug.

 

Ventilationsanlæg eller udluftning

Mange der har boet i en bolig med ventilationsanlæg kunne ikke finde på at skulle undvære et.

Et genindvindingsanlæg suger den varme fugtige luft ud fra bl.a. køkken, badeværelse og bryggers. Dermed fjernes støvpartikler, fugt og lugt fra boligen, og man opnår et sundt og behageligt indeklima.

Energien i udsugningsluften udnyttes til opvarmning af den friske indblæsningsluft. Ved hjælp af ventilationsanlægget holder du din boligs indeklima rart hele tiden. Ofte ser man også at dine vinduer holder længere, fordi der aldrig vil stå vand i dem. Flere og flere får i dag allergi, men med et ventilationsanlæg holdes den relative luftfugtighed under 45%. Her dør husstøvmiderne, som er en af de hyppige årsager til allergi.

Har du naturlig ventilation skal du huske at lufte ud korrekt, det gør du ved fuld gennemtræk i 5-10 minutter, indtil al luft i huset er skiftet ud, men møbler og vægge ikke er afkølede. På denne måde spildes mindst mulig varme. Det er vigtigt at lufte ud 2-3 gange om dagen.

 

Adfærd og el-forbrug

Du kan også, hvis du bor i eget hus eller til leje, lave små ændringer som kan have stor betydning for dit energiforbrug. Ved at følge dit elforbrug kan du ofte lave besparelser på mellem 10-25%. Har du fjernvarme skal du gå efter et standby-forbrug, der ligger under 0,1 kWh pr time og ved Naturgas og Olie et standby-forbrug på under 1,2 kWh pr time.

Hvis du reducerer dit elforbrug bare med 600 kWh, sparer du ca. 1.300 kr. årligt.

10. juni 2020

Cookiepolitik