Sonderborg Youth Declaration – hvad nu

Unge fra Bremerhaven i Tyskland, Frederikshavn, Kolding, og helt fra Gulbene Gymnasium i Letland var i september sidste år, samlet på Alsion i forbindelse med ´100% Climate Neutrality-konference, for at udvikle og præsentere deres løsninger på verdens klimaproblemer. I dag arbejder de unge ihærdigt på at fremme den grønne omstilling i deres hjembyer.

Af Ellen Lykkeby MyhrmannIdeen til ungedeklarationen kom fra Bremerhaven Ungeklimaråd, der blev etableret af Bremerhavens byråd tilbage i 2014. Ungeklimarådets medlemmer er høringsberettiget og deltager i beslutninger, der vedrører Kommunens klima- og energiplanlægning. 

Rådets vigtigste rolle er fokus på ungeengagement i den grønne lokale omstilling, igennem events, kampagner og en årlig rapport, hvor ungerådet gør status på Kommunens håndtering af ungeinvolvering og præsenterer anbefalinger, der kan forbedre engagementet yderligere.

Ungeklimarådet har været en succes i Bremerhaven og der er kamp om pladserne, når nye medlemmer skal vælges: ”Det er sjovt at være med. Jeg føler at vi bliver taget seriøst, fordi vi sidder med i maskinrummet, når beslutninger skal træffes. Politikerne lytter rent faktisk til os og gør brug af vores ideer, i stedet for at kaste dem til side.”, fortæller Ronja Bellinghausen, der har været medlem i tre år.

Covid-19 betyder at de unge må arbejde anderledes. I stedet for fysiske aktiviteter og arrangementer, afholder de nu online workshops for byens gymnasier og ungdomsforeninger.

Frederikshavn, Kolding og Sønderborg følger trop

Frederikshavn blev inspireret af venskabsbyen Bremerhaven og etablerede i foråret 2018, Frederikshavn Ungeklimaråd. De unge arbejder oftest med et stort projekt ad gangen, såsom en bæredygtig pop-up restaurant, hvor måltiderne bestod af retter, der var henholdsvis vegetariske eller tilberedt af årstidsbestemte og lokalt producerede råvarer og af fødevarer, der ellers var endt som madspild.

Det seneste projekt er en 10 km lang cykelrute, der lægger op til læring og indeholder konkrete aktiviteter om FN’s 17 Verdensmål.

I Sønderborg skubbes den grønne agenda også frem af de unge

På flere ungdomsuddannelser i Sønderborg, mærker man også til de unges stigende interesse i klima- og bæredygtighedsemner. EUC Syd oprettede i år et miljøråd på opfordring fra skolens elever og BC Syd blev udnævnt til UNESCO Verdensmålsskole. Igennem informationskampagner sætter BC Syds nye verdensmålsråd fokus på elevernes energiforbrug på skolen og affaldshåndtering, i form af et nyt affaldssystem på fællesarealerne og et genanvendeligt pantsystem til fester og sociale arrangementer på stedet.

Miljørådet på AGS er hovedsageligt styret af elever og har over 20 aktive medlemmer. Siden 2010 har AGS og miljørådet været en del af Friluftsrådets undervisningsprogram for uddannelse i bæredygtig udvikling med natur, miljø og udeliv. Som led i programmet skal skolen hvert år vælge et emne at fokusere på. Sidste års emne var bæredygtigt forbrug. I år har AGS igen fået lov til at hejse det grønne flag, for at markere skolens fortsatte arbejde for et grønnere og bed miljø.

På Alsion tager man også stilling til den grønne omstilling, det hedder ’Green Alsion’. Projektet fokuserer både på energieffektivisering af Alsions bygninger, men der bliver også lagt vægt på grønne adfærdsændringer inden- og udenfor Alsion. Det seneste tiltag er en spørgeskemaundersøgelse drevet af to SDU-studerende, der skal belyse Alsions cykelparkeringsforhold.

Peter Rathje, direktør for ProjectZero glæder sig over udviklingen i Sønderborg: ”De unges engagement i klimaet breder sig nu på områdets skoler og uddannelsesinstitutioner, og den er nødvendig for både at lægge krydspres på øvrige klima-projekter og klæde de unge godt på til de opgaver der venter, når de selv videre i livet skal træffe beslutninger som påvirker klimaet”.  

Kommunale ungeklimaråd er langsomt på vej

Der skal oprettes lokale ungeklimaråd i alle landets kommuner, sådan mener Danmarks nationale ungeklimaråd i hver fald. Det samme gør ´Den Grønne Studenterbevægelse´. Både i Middelfart og i Høje-Taastrup er ungeklimaråd på dagsordenen.

16. december 2020

Sonderborg Youth Declaration

De unge udvalgte seks emner:

  • Politik
  • Økonomi
  • Byplanlægning 
  • Transport 
  • Energi
  • Uddannelse. 

Læs hele Sonderborg Youth Declaration her.Klik på billedet og se de unge præsentere ungedeklarationen.

Bremerhaven Ungeklimaråd vinder national pris

Ungeklimarådet vandt i november, for deres arbejde med ungeinvolvering og klima i Bremerhaven Kommune. Prisen udgives af det tyske miljø- og naturministerium. 

Klik på billedet og hør mere om ungeklimarådets arbejde.

 

Green Alsion

Læs mere om Green Alsion her.

Cookiepolitik