Butikkers rejse mod en grønnere tilværelse

Hvordan griber man opgaven an som butik, når man skal spare på energiforbruget? Butikker har flere muligheder, som kan være rentable både for pengepungen og for klimaet.

Af Jens Christian Moltke-Leth

ZERObutik rummer i dag ca. 190 butikker. Alle ZERObutikker har foretaget investeringer, som har gjort, at de har reduceret sit energiforbrug og dermed sin CO2-udledning. Men hvordan starter man rejsen. og hvordan fortsætter man den?

Adfærd

For mange butikker starter det med adfærden. Husker man at slukke lyset, når man forlader butikken? Har man et lager, hvor lyset brænder hele dagen? Har butikken vinduesbelysningen tændt hele natten? Hvis svaret er ja til dette, vil der være penge og CO2 at spare ved at sætte en timer på sit lys. På den måde slukkes lyset automatisk efter en vis periode. I dag er der mange butikker, som har timere på, især på vinduesbelysningen, da det ikke er nødvendigt at have lyset tændt om natten, hvor der ingen mennesker i gader er alligevel.

Belysning

Udover adfærdsændringer er udskiftning af lyset er oftest det første man tyr til. Hos butikker, som har eksisteret i mange år, har der været meget at spare, da man før i tiden brugte halogenpærer, og nu bruger LED-pærer, som er væsentligt mere energieffektive end sin halogenforgænger. Som ny butik bør man begynde med at have LED, da andet ikke er rentabelt på lang sigt. Selvom det kan virke som en større investering at udskifte al sit lys, oplevede Jutta sko i Perlegade, at der blot var tale om en tilbagebetalingstid på knap 1,5 år. Alternativt kan man også løbende udskifte lyset i takt med at de gamle pærer går. Selvom butikken nu er udstyret med LED-belysning, er det stadig en god idé at få timere og lysstyring på. Der kan være andre fordele ved at have LED-lys. Lyset er som regel lysere end halogen, og kan dermed bidrage til en forbedring af præsentation af butikkens varer.

Varmekilde

Det næste man kan kigge på, som yderligere spiller en rolle i butikkers CO2-udledning er varmekilden. Da mange butikker ligger i et fjernvarmeområde, har de fleste butikker allerede nu og fra start en grøn varmekilde. Dog er der butikker, som endnu ligger uden for fjernvarmeområderne, hvor der derfor kan skiftes til en varmepumpe.

Automatisk styring

Automatisk styring af sine energikilder er altid en god idé. Hvad end det er på lyset eller varmekilden. Automatisk styring gør det muligt at regulere sit energiforbrug alt efter behov. Dermed kan varmekilden selv skrue op og ned for at opnå eller bevare en ønsket temperatur, hvilket kan være med til at reduceret sit forbrug.

 

Butikken Atelier IX, som er beliggende i Sønderborg, har investeret i mange energieffektive tiltag. Dette betyder for butikken, at de har en elregning på ca. 3.000,- pr kvartal. Derfor er der bestemt penge at spare samtidigt med, at man tænker på klimaet.

Der er mange muligheder, hvorpå en butik kan reducere sit energiforbrug, og dermed sin CO2-udledning. De nævnte eksempler er de typiske i forhold til at starte butikken grønne rejse. Den ender naturligvis ikke dér. For at nå målet om CO2-neutralitet i 2029, er der behov for at spare så meget som muligt på energiforbruget, og udforske de muligheder, der ligger i forhold til at investere i solceller eller en andel af en lokal solcellepark.

ZERObutik

2. december 2020

Vil I være ZERObutik?

Så kontakt en af vores ZERObutik-partnere:


NH Jespersen​ - 74 42 43 30

 

Elektrikeren​ - 74 42 17 50

Møldrup - 74 42 98 00

 

Cookiepolitik