Boligejere i Sønderborg-området bestiller masser af energimærker, så de er klar til tilskud til energirenovering

Hos Botjek Center Sønderjylland har der siden midten af oktober, været travlt med at udarbejde energimærker på boliger i Sønderborg-området. Årsagen er, at energimærket er adgangsbilletten til at søge tilskud fra regeringens energirenoverings puljer.

Af ProjectZero

Midt i oktober åbnede regeringen for, at boligejere kan få tilskud til energirenovering af boligen, hvis ellers boligen har et energimærke, og det fik mange boligejere i Sønderborg-området til at få bestilt et energimærke til boligen.

”Den store efterspørgsel på energimærker startede stort set samtidig med, at de nye tilskudspuljer til energirenovering blev åbnet i midten af oktober, og siden da har vi næsten fået fordoblet antallet af bestillinger på energimærker i Sønderborg-området”, fortæller bygningssagkyndig og energikonsulent Gert Backman fra Botjek Center Sønderjylland.

Boligejernes interesse for at få tilskud til energirenovering var så stor, at puljen for 2020 var væk på blot 14 dage og flere boligejere kunne ikke søge energirenoveringspuljen, da der ikke var udarbejdet et gyldigt energimærke, hvilket er et krav, hvis boligejere skal have tilskud til at isolere, skifte vinduer, anskaffe et ventilationsanlæg eller skifte til en grøn varmekilde. 

I 2021 kan boligejere igen søge om tilskud til energirenovering og puljen er på 375 mio. kroner.

”Vi ser en klar sammenhæng mellem tilskud til energirenovering, og de mange bestillinger på energimærker, og det har særligt været boligejerne i Sønderborg-området, der har bestil energimærker”, siger Gert Backman, der også har en afdeling i Esbjerg, hvor der ikke har været en tilsvarende stigning i antal bestillinger på energimærker.

Gert Backman glæder sig over, at så mange boligejere i Sønderborg-området har bestilt energimærker, for et energimærke er meget mere end bare en adgangsbillet til at søge tilskud til energirenovering.

”Energimærket kan måske lidt sammenlignes med et bilsyn. Energimærket giver et aktuelt billede af boligens energimæssige stand, energiforbrug og CO2-udledning og viser, hvor der med fordel kan laves forbedringer, så boligen bliver mere energi-effektiv og udleder mindre CO2. Samtidig får boligejeren gode råd og vejledning om, hvordan boligens komfort kan forbedres, eksempelvis ved konstruktioner med ingen eller lidt isolering og varmeanlæg”, siger Gert Backman fra Botjek Center Sønderjylland, der mærker en øget interesse for at boligens komfort skal blive bedre til glæde for familien.

”Mange boliger, særligt fra 50erne og 60erne, kan med få og gennemtænkte renoveringsprojekter blive langt mere behagelige at leve i for hele familien. Det er særligt noget vi snakker meget med boligejerne om i øjeblikket, for en ting er at få nedbragt energiforbruget og skifte til en grøn varmekilde og dermed udlede mindre CO2 - noget andet er at boligens herlighedsværdi for familien øget betragteligt ved at optimere boligens komfort”, siger Gert Backman.

2. december 2020

Cookiepolitik