Drømmen om at leve af bæredygtighed

Drømmen om at kunne leve af bæredygtighed og økologi, kom Maren Wiese et skridt tættere på ved at gøre sin private bolig til et økologisk bed and breakfast.

Af Nanna Winther

For Maren Wiese har bæredygtighed og klima altid betydet meget. Da Maren købte den gamle møllers bolig til Havnbjerg Mølle, kom hun et skridt nærmere sin drøm. I sin private bolig har Maren åbnet en økologisk bed and breakfast.

Den gamle møllerbolig emmer af historie og muligheder: "Da jeg åbnede døren til den gamle møllers bolig, så jeg det smukke klinkegulv i entreen og vidste, at hvis jeg skulle have gulvet måtte jeg købe huset, så det gjorde jeg." griner Maren.

 

Det smukke klinkegulv i entréen var med til at overbevise Maren om, at hun skulle købe huset.

 

Efterfølgende er huset blevet energirenoveret, og her har bæredygtighed været kernen for selve renoveringen. Det nyeste tiltag er renoveringen af første salen, hvor der tænkes bæredygtighed ind i valget af materialer, der er altså omtanke for sundt indekllima og sundhed i de materialer som bruges i byggeriet: "Det er enormt vigtigt for mig, at man skal kunne ånde i huset, og der skal være et behageligt indeklima."

 

I møllerens bolig i Havnbjerg tænkes der i andre løsninger end de traditionelle danske, der er blandt andet etableret vægvarme i lervæggen i udlejningsdelen af hjemmet, en teknik man bruger i Tyskland. Princippet er nogenlunde det samme som gulvvarme, bare i væggen. Grunden til at Maren har valgt lervægge er, så man kan ånde i huset og med omtanke for sundheden for de mennesker som bor i boligen, inklusiv Maren selv. Maren har også isoleret med papiruld, installeret en luft til vand varmepumpe og har solceller på sit tag, Altsammen noget som bidrager til at gøre huset mere CO2 neutralt, og som betyder en besparelse i energiudgifter hver måned. Men for Maren er det ikke økonomien, der betyder noget: "Jeg betaler gerne mere for, at mit hjem skal være bæredygtigt og klimavenligt, min motivation til at energirenovere er helt klart at jeg gerne vil gøre noget og bidrage til en grøn omstilling." fortæller Maren.

 

Maren viser rundt på førstesalen, hvor der bygges med stor omtanke for bæredygtighed og klima. Maren har lavet meget selv før, men i denne omgang har hun håndværkere til at hjælpe med renoveringen.

 

Alle tiltagene er sket fordi Maren i den grad brænder for bæredygtighed og klima: "Jeg kan godt mærke, at bæredygtighed og klima er blevet in. Jeg har jo levet med omtanke for bæredygtighed, klima og økologi siden jeg var 20 år, men mange har i de senere år fulgt trop, og jeg kan mærke, at det bliver efterspurgt oftere i min bed and breakfast. Og det synes jeg jo er helt fantastisk." smiler Maren.

 

Maren med før- og efter billeder af Møllerens bolig i Havnbjerg - et hus som emmer af historie.

 

Har du også energirenoveret dit hjem, og vil du fortælle os historien? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en mail og fortæl nærmere - klik her.

11. september 2019

Private ejerboliger

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025.

Boligejerne skal implementere fjernvarme, varmepumper og grøn strøm for at fremtidssikre den lokale, grønne omstilling.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 38,3 % og energiforbruget med 13,8 %.

Cookiepolitik