Julen varer længe - koster mange penge

Sådan lyder noget af teksten i den kendte danske julesang "Højt fra træets grønne top". Og selvom sætningen i særdeleshed er sand, er der faktisk steder at spare mange penge i julen - uden at det går ud over julehyggen og juletraditionerne.

Læs med når vi guider dig til en grønnere julebelysning.

Af Nanna Winther

Lyskæderne er så småt ved at blive fundet frem, snart glimter træer og buske om kap med hinanden på de danske december veje. Men med lyskæderne og de mørke tider, følger også et stigende strømforbrug, men med få ændringer, kan der være mange penge at spare i den ellers dyre julemåned.

 

Butikkerne bugner med LED julebelysning og det er både godt, for klimaet og din pengepung, at bruge LED til din julebelysning.

”Ved at skifte til LED, har man en stor strømbesparelse og en meget længere levetid. Man undgår samtidig, at skulle skifte pærer, så ofte på julebelysningen,” fortæller indehaver Kim Jeschko, N.H. Jespersen.

 

LED bruger ca. 80 % mindre strøm og holder typisk 25 gange længere end gamle glødepærer. Hvis en gammel julekæde bliver udskiftet med en LED kæde, kan der spares op til 93%, hvilket svarer til at de nye LED-pærer koster 169 kr. i december måned. Samtidig kan det være en god ide at bruge et tænd-sluk ur, så lyset kun er tændt, når der er nogen, der har glæde af det.

 

Med et tænd-sluk ur, skal du heller ikke bekymre dig om at slukke for lyset – det sker automatisk inden for et selvvalgt tidsrum. Det er muligt at købe et separat tænd-sluk ur, som naturligvis også kan bruges uden for julesæsonen. Et tænd-sluk ur til husets mange elapparater kan fås for ganske få penge og kan give stor besparelse på elregningen måned efter måned.

5 gode råd om udendørs julebelysning

  1. Tjek først og fremmest, at lyskæden er specielt beregnet til udendørs brug.
  2. Køb kun udendørs lyskæder, der er CE-mærkede. CE-mærkningen er din garanti for, at producenten lever op til EU’s sikkerhedskrav og standarder.
  3. Lyskæder, som anvendes til udendørs brug, skal være i en kvalitet, som kan modstå en dansk vinter med både regn, sne og frost.
  4. Sæt kun udendørs julelys til en stikdåse, der er monteret udendørs af en autoriseret installatør.
  5. Gå efter et lavt watt-tal. Jo lavere watt, jo lavere forbrug og en større besparelse på elregningen.

20. november 2019

Her kan du også spare penge i julen

Du kan spare hele 75% af elforbruget, sammenlignet med et almindeligt komfur, ved at lave risengrøden i mikroovnen.

 
Ved at tø juleanden op i køleskabet, kan du spare ca. 30% energi. men husk at tage stegen op af fryseren i god tid.
 
Sørg for at fylde opvaskemaskinen op, inden du sætter den i gang. En lille opvask sluger stort set ligeså meget energi som en stor.

Cookiepolitik