Fjernvarmen er kommet til Hørup

Familien Søgaard, bestående af Finn og hans kone, bor i et 197 kvm stort hus i Hørup som i mange år har været opvarmet med oliefyr, men ikke meget længere. For familien har sagt ja til at få grøn fjernvarme fra Sønderborg Varme. 

Af Nanna Winther

 

Da Finn Søgaard åbnede sin postkasse og fandt et tilbud på at få fjernvarme, var timingen perfekt. Familien havde i mange år gerne ville have fjernvarme og endelig modtog de et tilbud fra Sønderborg Varme.

”Jeg er en meget ’hands on’ mand og jeg tog derfor ind til Sønderborg Varme og fik svar på mine spørgsmål omkring tilbuddet – de var yderst hjælpsomme og da jeg tog derfra, vidste jeg at det var det rette tilbud for os at tage imod,” smiler Finn.

Andre i den lokale madklub har også fået fjernvarme og fra dem har Finn fået indtryk af at alt bare ”funker”.

 

Finn går meget op i at der er aktivitet i lokalområdet, Hørup. Derfor faldt det også familien naturligt at vælge Kellmann’s VVS og Blik som tidligere har lavet arbejde og serviceret deres oliefyr. Nu skal han sørge for at huset får fjernvarme: ”Der var ingen problemer med selv at vælge VVS mand hos Sønderborg Varme, der var god service og Kristian fra Sønderborg Varme og Kellmann’s VVS var ude og screene huset sammen – det fungerede bare,” fortæller Finn.

 

For ca. 10 år siden renoverede familien deres villa og udvidede boligen fra 162 kvm til 197 kvm, i denne omgang fik de udskiftet vinduer til energirigtige vinduer, fik nyt tegltag og lagt ny tagisolering. Tanken var at huset skulle blive så vedligeholdelsesfrit og energirigtigt som muligt:

”Vi flyttede ind i huset i ’94 og vil gerne blive boende her i mange år, derfor har det også været vores fokus at gøre huset så vedligeholdelsesfrit som muligt – det er også en af grundene til at vi har valgt at få fjernvarme,” nævner Finn.

 

Finn viser hvor fjernvarmen skal komme ind i huset, der vil være en del gravearbejde i indkørslen når der skal lægges rør ned.

 

Der er flere overvejelser der har været medvirkende til, at familien har valgt at få fjernvarme. Blandt andet, at det skulle være vedligeholdelsesfrit så familien ikke skal bruge tid og energi på at drifte oliefyret. Med fjernvarmen får familien en løsning hvor alt kører pr. automatik: ”Og så er det rart at service er inkluderet gennem en fast afgift,” fortæller Finn.

 

Nemhed og at det er bekvemt, er yderligere grund til at familien valgte fjernvarme, familien håber på at fjerne alt bøvl fra en hverdag hvor der gerne skal være tid og overskud til andet end drift af et oliefyr.

En tredje årsag er en stigende bevidsthed fra familien om det aftryk vi alle sætter på kloden. Det betyder meget for familien at bidrage til nedsættelsen af CO2 på både lokal- og nationalplan.

 

Men familien Søgaard får ikke kun en nemmere hverdag og mindsker deres CO2 udledning ved at få fjernvarme, de sparer også mange penge på deres varmeregning: ”Vi valgte pakketilbud 1 hvor alt klares for os, og vi regner med en samlet udgift på knap 50.000 kr. for det hele, da der var nogle ekstra ventiler og rør som overskred mængden i pakketilbuddet,” nævner Finn. Familien går fra en varmeregning på ca. 20.000 kr. om året til ca. 13.000 for fjernvarme om året. Yderligere forventer Finn en lavere strømregning med skiftet til fjernvarmen.

 

Familien er dog ikke færdige med at gennemgå deres bolig, radon er også på deres liste over hvad der skal undersøges. ”Vi er meget opmærksomme på radon, og lufter godt ud i kælderen hver dag,” nævner Finn. Familien overvejer at undersøge huset for radon, efter de har fået installeret deres fjernvarme.

20. november 2019

Private ejerboliger

Sønderborg fortsætter rejsen mod et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 med 50 konkrete handlinger, som skal gennemføres inden 2025, som beskrevet i Roadmap2025.

Boligejerne skal implementere fjernvarme, varmepumper og grøn strøm for at fremtidssikre den lokale, grønne omstilling.

ProjectZero-visionen gør Sønderborg til frontløber på klimaområdet og er med til at styrke områdets omdømme, regionalt, nationalt og internationalt. Siden 2007 er Sønderborg-områdets CO2 udledning reduceret med 38,3 % og energiforbruget med 13,8 %.

Cookiepolitik