Verdensmålene gav genlyd i Sønderborg

Festival for Verdensmålene, der blev afholdt af Sønderborg Kommune, blev samlingssted for børn og voksne, der alle fik en smagsprøve på mange af de bæredygtige tiltag, som der er igangsat i Sønderborg kommune.

Af ProjectZero

Fredag d. 26. april og lørdag d. 27. april blev der afholdt Festival for Verdensmålene, hvor Apotekerhaven og Rønhavepladsen blev samlingspunkter for store og små, og hvor FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling blev sat i fokus og gjort håndgribelige.

For hvordan kan man som borger i Sønderborg Kommune være med til at sikre, at vi som verdenssamfund bevæger os imod opnåelsen af de 17 Verdensmål? Det var der flere gode bud på, og for mange starter det hele med en samtale.

Uenighed i familien om grad af bæredygtighed

Fredagen var i læringens tegn, hvor over 1000 skoleelever var på besøg ved alle de mange stande, som hver især satte fokus på nogle er verdensmålene, og hvordan de selv kunne være med til at gøre en forskel. Der blev afholdt workshops, hvor alt fra plastisk i naturen til nye fag i folkeskolen var emner, der blev snakket om. For selvom der ikke er nogen tvivl om, at FNs Verdensmål ikke kan løses uden internationalt samarbejde og i større fællesskab end en selv og sin omgangskreds, så blev der alligevel vist flere eksempler på, hvordan man selv kan gøre en forskel. For det kan man.

Lotte Hansen fra My Global Goals havde også en stand på Festival for Verdensmålene, og her lavede hun en undersøgelse, der skulle fortælle noget om, hvor bæredygtige eleverne mente, at deres familier var derhjemme. Dagen efter havde forældrene mulighed for at give deres besvarelse ift., hvordan de så deres egen indsats for at leve bæredygtigt derhjemme. Om lørdagen var der nemlig inviteret ind til, at alle interesserede borgere havde mulighed for at komme ind og lægge et besøg ved de mange stande.

Undersøgelsen viste, at forældrene selv mente, at familien var noget mere bæredygtige, end børnene synes. Måske man kunne stille spørgsmålet, om børnene så var mere ambitiøse eller havde større forventninger til den bæredygtige livsstil, end forældrene var?

Klimasamtaler for store og små

Spørgsmål blev der også stillet ved ProjectZeros telt, hvor der både fredag og lørdag blev snakket med store og små – uanset hvor langt i processen de var kommet med den bæredygtige livsstil. Der blev nemlig inviteret til klimasamtaler, hvor omdrejningspunktet er, hvad vi som borgere, forbrugere og mennesker selv kan gøre for at leve klimavenligt.  

For vi kender det nok alle sammen, at vi gerne vil gøre en forskel og leve mere klimavenligt, men hverdagen kører ofte i de vante rutiner, og så støder vi også ofte på nogle af dilemmaerne:

Jeg har kun 3 km til arbejde, men det regner. Tager jeg bilen eller cyklen? Jeg vil så gerne se verden, men flyrejser er klimabelastende. Hvad gør jeg? Værktøjet og græslåmaskinen står stille det meste af tiden, og jeg kunne dele med mine naboer. Det virker dog bare så besværligt. Hvad gør jeg? Vegetarisk er mere klimavenligt, men jeg kan så godt lide en rød bøf. Hvad vælger jeg?

Svarene kan være mange, og de kan være forskellige. For det handler ikke om at få ret i klimasamtalen. Dilemmaerne sammen med de personlige erfaringer, problemstillinger og løsninger er det centrale i samtalen, hvor det ikke handler om at vinde, men om at inspirere hinanden og dele viden ift., hvordan man får handling bag intentionerne.

Markering af Roadmap2025

For selvom klimasamtalen er et nyt redskab, så har vi ikke tid til kun at snakke. Tiden er til handling, og det står også lysende klart med Roadmap2025, som i forbindelse med Festival for Verdensmålene blev markeret fredag til en kort reception. Her takkede borgmester Erik Lauritzen og direktør ved ProjectZero Peter Rathje de fremmødte deltagere, hvor mange havde været med undervejs i udarbejdelsen af Roadmap2025, og hvor andre var inviteret ind til at hjælpe med at få realiseret de mange projekter, som venter de kommende år frem mod 2025 - og i sidste ende 2029. 

8. maj 2019

Billeder fra Festivalen

Billeder fra receptionen

Cookiepolitik