En trist fortid, en inspirerende nutid og en lys fremtid

Sønderborgs grønne omstilling bliver ved med at tiltrække sig opmærksomhed fra hele verden. Endnu engang var et hold unge, ambitiøse studerende forbi for at lade sig inspirere af Sønderborgs visioner – og ikke mindst handlinger.

Af Kasper Wilkens

Igennem ProjectZeros 12 år med arbejdet for at omstille Sønderborg til et CO2-neutralt samfund har mange mennesker fra nær og fjern været forbi for at lade sig inspirere af de visioner og handlinger, som er med til at vise vejen til mindsket CO2-udledning. Besøgene fortsætter og i sidste uge var en gruppe amerikanske studerende fra Norwich University, der ligger i staten Vermont, på besøg for at høre mere om grøn omstilling.

Staten Vermont ligger i den nordøstlige del af USA, hvor Bernie Sanders, der er en af klimaforkæmperne på den politiske scene i USA, er senator. Selvom staten Vermont er en af de grønne i USA ifølge de studerende selv, så mener de bestemt, at der er meget, som de kan lære af Sønderborgs omstilling.

Fortid, nutid, fremtid

Som en del af deres studie var de i sidste uge og i de kommende to uger på studietur i Danmark, hvor de bl.a. skal lære om Danmarks bæredygtige initiativer, og derfor mente deres lærer Karen Supan, at Sønderborg var et oplagt sted at tage hen. De bor dog primært i København i løbet af deres besøg i Danmark, men turen til det sydjyske var en klar prioritet for dem.

Det todages besøg bød bl.a. på en tur i Historiecenter Dybbøl Banke, oplæg og rundvisning på SDU Alsion og en ZEROtour, hvor direktør for Peter Rathje tog de studerende med i ud for at vise flere af de gode eksempler på grønne løsninger, som vi har i Sønderborg-området.

Efter to dage med en masse indtryk blev der samlet op og evalueret på, hvad der kunne komme ud af besøget, hvad de havde lært herfra, og hvad det ville ende ud i af handling, når de vendte tilbage til USA.

Besøget på historiecenteret, oplæggene og ZEROtouren fik en af de studerende til at konstatere:

”Sønderborg har en lidt trist fortid, en inspirerende nutid og en meget lys fremtid”

22. maj 2019

Norwich University besøg

Cookiepolitik