Ungeklimaråd etableres i Sønderborg kommune

EYES er forkortelsen bag et nyt EU-projekt, der skal hjælpe de unge klimainteresserede godt på vej til indflydelse og aktiv deltagelse i den grønne omstilling.

Af Kasper Wilkens

For lige knap 4 måneder siden blev et såkaldt Ungeklimaråd udpeget af den daværende Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Deres opgave er at ”bringe nytækning ind i dansk klimapolitik og komme med input til ministeren på fremtidens klimaløsninger”. Ideen om et ungeklimaråd er ikke ny, og selv dengang havde man i Sønderborg planer om at nedsætte et Ungeklimaråd lokalt.

De planer bliver nu realiseret i et samarbejde mellem Sønderborg Ungdomsråd, EUC Syd og ProjectZero.

De unge tager initiativet

Sønderborg Ungdomsråd valgte for et par måneder siden af lave en arbejdsgruppe, som skal arbejde med klima- og miljøspørgsmål, og da EUC Syd i samme omgang er blevet partner i et EU-projekt, som har formålet ”Engaging Youth in Sustainable Energy Planning”, bliver der nu lavet et samarbejde, som skal give de unge klimainteresserede de bedste muligheder for at komme til orde og bringe nytænkning ind i den grønne omstilling lokalt i Sønderborg kommune.

For som med det nationale ungeklimaråd får det lokale ungeklimaråd i Sønderborg også to primære opgaver:

  1. Komme med gode råd til løsninger på klima-, miljø-, og energi-spørgsmål til kommunens politikere og forvaltere
  2. Undersøge hvordan man bedst kan engagere andre unge mennesker i at tackle klimaforandringerne og engagere sig i den grønne omstilling

Advisory Board skal kvalificere og udfordre

Rammerne for de unge er ganske fleksible, så det er i høj grad op til de kommende medlemmer af Ungeklimarådet at vurdere, hvad der er vigtigt at fokusere på, og hvordan man på bedst mulig vis får inddraget så mange andre unge i den grønne omstilling som muligt.

Handler det om at komme ud og lave arrangementer? Skal man komme med politiske forslag til byrådet? Rammer man de unge bedst på sociale medier? Hvor i en kommune giver det størst mulig effekt at tackle klimaforandringerne først?

Der er mange spørgsmål, som de unge skal være med til at hjælpe med at besvare, og da vi i Sønderborg kommune ikke helt er begyndere, når det drejer sig om grøn omstilling, så oprettes der et Advisory Board, som skal hjælpe de unge med at komme godt fra start og få realiseret deres ideer. Medlemmerne i Advisory Boardet, som kommer til at bestå af repræsentanter fra både det private og offentlige, skal nemlig være med til både at kvalificere de unges spørgsmål, svar etc., og samtidig udfordre dem på det selvsamme.

Åbne pladser i AB og Ungeklimaråd

Allerede nu er de første medlemmer fundet til både Ungeklimarådet men også til Advisory Boardet. Hvis du kunne have en interesse i at høre mere om det, så læs mere om kriterierne over i faktaboksene til højre, og tøv endelig ikke med at skrive til os på kw@projectzero.dk, hvis du skulle have flere spørgsmål.

Inden længe vil der være mulighed for at følge Ungeklimarådet på Instagram, Facebook etc., og vi vil selvfølgelig også her i ZEROnyt følge med i Ungeklimarådet udvikling og glæde os til at se, hvilke anbefalinger etc., som de unge finder frem til.

Første møde for Ungeklimarådet afholdes i forbindelse med Ungdomskulturhuset Mejeriets åbningsfestival i slutningen af August, hvorefter arbejdet for alvor går i gang. Mere om dette følger for kommende medlemmer.

3. juli 2019

Medlem af Ungeklimarådet?

For at blive medlem af Ungeklimarådet skal du opfylde følgende kriterier: 

  • Være mellem 15-25 år
  • Være bosiddende, gå på studie eller have arbejde i Sønderborg kommune 
  • Være motiveret til at mødes ca. 1 gang i måneden for at diskutere løsninger på klimaudfordringen 

Hvis det kunne være noget for dig, så skriv til kw@projectzero.dk eller til em@projectzero.dk. Vi svarer også gerne på alle de spørgsmål, som du måtte have. 

Vi ser frem til at høre fra dig. 

Medlem af Advisory Board?

Har du lyst til at hjælpe unge klimainteresserede godt på vej med deres ideer, projekter og anbefalinger, og er du klar på at dele ud af din viden, så skriv ind til os for at høre mere og melde dig til. 

Vi mangler stadig i skrivende stund nogle medlemmer, som kan være med til både at kvalificere de unges initiativer og udfordre dem på deres nytækning, kreativitet og viden. 

Lyder det som noget, du kunne tænke dig at hjælpe med til, og afsætte tid af til at mødes med dem ca. 3-4 gange i året? Så skriv til kw@projectzero.dk eller em@projectzero.dk

EYES

EYES (Engaging Youth In Sustianable Energy Planning) hedder det EU Interreg projekt, som skal være med til at drive de unges ideer frem og samle op på den viden, som der kommer ud af det, så man efterfølgende kan dele best practice med andre kommuner og byer rundt i Europa. 

Som en del af EYES-projektet skal der i Ungeklimarådet også indgå unge fra såkaldte "vulnerable groups", og har altså ikke kun et fokus på et klimamæssigt hensyn, men tager også et socialt perspektiv ved at forsøge at inddrage unge fra udsatte/sårbare grupper i arbejdet med grøn omstilling.

Projektet varer i 2 år, hvorefter Ungeklimarådet fortsætter på baggrund af den viden og erfaring, som man får samlet sammen i løbet af de kommende to år. 

Cookiepolitik